55 godina tradicije u autoindustriji

29.01.2018 u 10:09

Pobjedin put je započeo izradom metalne galanterije davne 1954. godine, a od 1963. godine Pobjeda počinje sa proizvodnjom dijelova motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, čime se bavi i danas. Pobjeda je prva bh. firma koja je dobila certifikat ISO 9001 i prva bh. kompanija u automobilskoj industriji sa certifikatom ISO 14001. Osim ova dva certifikata, Pobjeda posjeduje i ISO TS 16949, koji je uslov da kompanija bude OEM i OES dobavljač dijelova za automobilsku industriju.

Preduzeće se prostire na ukupnoj površini poslovnog kruga 36.238 m2. U sastavu Pobjede od 2009. godine je i podružnica „Livnica“ Turbe, koja se bavi proizvodnjom sivog liva uglavnom za vlastite potrebe, dok dio svojih proizvoda plasira na tržište po zahtjevima kupaca. Podružnica se prostire na ukupnoj površini poslovnog kruga 13.739 m2. Pobjeda (sa podružnicom) trenutno zapošljava oko 380 radnika.

Osnovni proizvodni program Pobjede su pumpe za ulje i vodu teretnih vozila i setovi rezervnih dijelova pumpi za vodu, a dopunski proizvodni program čine: dijelovi pumpi, dijelovi traktorskih i drugih transportnih uređaja, zupčanici i usluge mašinske i termičke obrade. Pobjeda u svom proizvodnom pogonu proizvodi preko 350 tipova pumpi za ulje i vodu programa MERCEDES-BENZ, MAN, IVECO, DEUTZ, PERKINS, NEW HOLLAND, SCANIA, VOLVO, RENAULT, MASSEY-FERGUSON, IMR-IMT, UTB, FAMOS... Pobjedine pumpe se koriste za podmazivanje i hlađenje motora za kamione, autobuse, traktore, industrijske i druge mašine.

Godina 2016. je bila od velikog značaja za Pobjedu jer je započeta proizvodnja pumpi namjenjenih za prvu ugradnju za Daimler AG. Realizacijom ovog ugovora, Pobjedine pumpe se ugrađuju u Daimler motore i plasiraju u Daimlerovu servisnu mrežu. Osim Daimleru, Pobjeda isporučuje svoje proizvode i drugim proizvođačima prve ugradnje kao što su TURK TRAKTOR (CASE & NEW HOLLAND – CNH) i TUMOSAN u Turskoj, NIDEC GPM i TEXTRON MOTORS u Njemačkoj i AGROMEHANIKA u Sloveniji.

Kvalitet, prepoznatljivost proizvoda i iskustvo u automobilskoj industriji dovelo je do toga da Pobjeda danas izvozi više od 95% svojih proizvoda u 25 zemalja svijeta. Kompanija s ponosom dugi niz godina svojim proizvodima opskrbljuje niz renomiranih kupaca na aftermarketu, a samo neke od referenci su: MS MOTORSERVICE – BF GERMANY, OE GERMANY, DIESEL TECHNIK, PAUL BERNHARDT, O.M.P., HIDIRUSTA, OPTIMUM...

Autor: Redakcija