Aston Martin Vantage - ljepotan sa 503 Mercedesove konjske snage

21.11.2017 u 17:38

Novi model Aston Martina čuva imidž legendarne kompanije

Nakon predstavljanja modela DB11 koji je označio potpuno novu eru za britansku kompaniju, Aston Martin je predstavio i novi Vantage. Glavni cilj Aston Martina prilikom kreiranja nove generacije Vantagea bio je da stvore unikatan automobil koji se ne može poistovijetiti sa ostalim modelima u ponudi kompanije. Rezultat je i više nego očigledan. Novi Vantage izgleda mnogo oštrije i agresivnije od drugih modela, ali je i dalje lako zaključiti da se radi o Aston Martinu.

Prednja maska je svoje mjesto našla znatno niže nego inače pa automobil najviše podsjeća na DB10 korišten u nastavku filma James Bond:Spectre. Ona je najuočljiviji, a ujedno i jedini detalj na prednjem kraju. Prednji branik i poklopac motora je skladno ukombinovan i djeluje dosta glatko s jedva uočljivim prelazima. Vantage je zadržao karakteristične linije Aston Martina, ali sa mnogo više aerodinamičkih preinaka i poboljšanja radi boljeg protoka zraka ka zadnjem kraju. Velika novost je stražnji difuzor koji je Aston Martin prvi put iskoristio na automobilu serijske proizvodnje.

Aston Martinov dvosjed pokretaće motor spremljen u Mercedesovom AMG odjelu. Karakteristike pogonske jedinice su i više nego sjajne. Radi se o 4.0 litarskom biturbo V8 motoru koji razvija 375 kW/503 KS. Radosna vijest za one koji nisu ljubitelji hibridnih automobila je ta da Vantage neće biti ponuđen u hibridnoj verziji u ovoj generaciji.

Početak prodaje ovog automobila se očekuje sredinom 2018. godine, a osim Vantagea, iz Aston Martina planiraju da predstave sedam novih automobila u narednih sedam godina.


Autor: Redakcija