Audi Q8 bez kamuflaže

11.01.2018 u 08:46

Po prvi put u javnosti bez kamuflažne folije

Audi Q8 bismo najbolje opisali kao kupe verziju Q7. Q8 je agresivnije dizajniran i iz nekih uglova podsjeća na Lamborghini Urus. Što nije nemoguće obzirom na to da ova dva modela dijele istu platformu, a dolaze iz istog koncerna. Ovaj model trebao bi da konkuriše BMW-u X6 i Mercedesovom GLE modelu. Ono što vidimo na fotografijama je činjenica da Audi nije u potpunosti slijedio BMW po pitanju dizajna kao što je to uradio Mercedes, već su stvorili nešto drugačiji oblik karoserije.

Očekuje se da će paleta motora biti ista kao i kod Q7. Tako će u ponudi biti 2.0 litarski turbo motor, a za one sa težom nogom na papučici gasa tu je i 3.0 litarski V6 motor. U pripremi je i sportska izvedba, pod nazivom SQ8, a i hibridni e-tron se očekuje u bližoj budućnosti. Quattro pogon, očekivano, dolazi kao standardni, a snaga će se prenositi na točkove preko 8-stepenog automatskog mjenjača. Novi model će imati i opciju upravljanja na obje osovine, zračni ovjes kao i podesive amortizere.

Tačan termin premijere Audija Q8 nije određen, ali se očekuje da ga uskoro predstave kako bi prodaja krenula u trećem kvartalu ove godine.

Autor: Redakcija