DAF LF i CF

19.09.2013 u 19:18

Osvježenje krojeno EURO VI normom. Kamioni kreirani za maksimalnu učinkovitost i jednostavnost prilikom transporta upotpunjeni su Euro VI normom kojom DAF dobiva ozbiljnog predstavnika u žestokoj konkurenciji

Još jedan proizvođač koji sa sobom nosi ako ne glavnu onda zasigurno važnu ulogu prvenstveno misleći na europsko tržišno tlo predstavio je svoje novitete. Naravno, radi se o DAF kamionima koji su svojom dugogodišnjom tradicijom ostavili odličan dojam na korisnike i kao takvi mogu računati na daljnji uspjeh. Tako je početkom travnja DAF lansirao nove Euro 6 LF i CF modele razvijane za maksimalnu učinkovitost prilikom transporta i najbolje moguće performanse vozila. Prema riječima Harrie Schippersa, inače DAF-ova predsjednika Euro 6 projekt smatraju najvećom investicijom za razvoj u DAF-ovoj dugoj 85godišnjoj povijesti. Rezime cijele priče je plasiranje prvoklasnog proizvoda na obostrano zadovoljstvo – kupaca, a zatim i samog proizvođača.

Novi LF model biti će idealan za distribuciju na svim područjima, dok će novi Euro 6 CF biti vrlo pogodan za široku upotrebu, misleći pri tome na prijevoz na duge staze i prijevoz specijalnog tereta. Novi modeli imat će novu šasiju, nove pogonske sklopove i novi eksterijer koji naglašava obiteljsku sličnost kod svih novih DAF-ova. Pogled na unutrašnjost otkirva prostrani interijer kod novih DAF-ovi aduta koji su u potpunosti obnovljeni. Promjene su najprimjetnije po pitanju novih sjedala, nove instrument ploče s informacijskim zaslonom u boji – sve to upotpunjuje bolji komfor i osjećaj za volanom vozača. Pogonski dio je začinjen cijelim nizom snažnih i učinkovitih motora koji će raspolagati već toliko puta spomenutim novim Euro 6 normama.

Modeli LF i CF uključivati će 4,5 i 6,7 PX-5 motor, te PX-7 i napredne 10,8 i 12,9 litara PACCAR MX -11 i MX-13 motore. Svi ovi učinkoviti PACCAR motori krasi visokotlačni common-rail sustav ubrizgavanja goriva, te turbo punjač s promjenjivom geometrijom i druge inovativne tehnologije kako bi se što više povećala učinkovitost. Sofisticirani ispušnih sustav za obradu plinova primjenjuje se uz maksimalnu učinkovitost i najnižu potrošnju goriva. Korporacija PACCAR je globalni lider u razvijanju datih tehnologija i dizajnu, te proizvodnji i korisničkoj podršci za kvalitetne lagane, srednje i teške kamione, a pod svojom palicom drže proizvođače renomiranih imena poput Kenworth, Peterbilt i DAF kamiona.

PACCAR se također bavi dizajniranjem i proizvodnjom naprednih dizelskih motora spomenutih u DAF-ovim novim modelima.

Autor: Miro Gerh