Dan sjećanja na milione stradalih u saobraćajnim nezgodama

18.11.2017 u 11:05

Podsjećanje na žrtve cestovnih nezgoda

U nedjelju, 19.novembra/studenog Međunarodna automobilska asocijacija i sve njene članice obilježit će „Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnih nezgoda“. Tema ovogodišnjeg „Dana sjećanja“ je „Cilj 2020: Smanjenje poginulih i teško povrijeđenih u cestovnim nezgodama za 50%“.

Ovaj dan predstavlja značajnu priliku da se prisjetimo 1,25 miliona ljudi koji u toku jedne godine izgube svoje živote na cestama širom svijeta, 50 miliona njih koji nastavljaju život sa teškim ozljedama, te članova njihovih porodica čiji su životi nepovratno izmijenjeni ovim tragedijama.

Evropska federacija žrtvi cestovnog saobraćaja (FEVR) predvodi koordinaciju aktivnosti vezanih za ovaj dan. Predsjednik FIA Žan Tot i Violeta Bulc, EU komesarka za transport, tim povodom su snimili i video poruku kojom se podržava ovaj dan.

FIA i njene članice su oduvijek davale prioritet pitanju cestovne sigurnosti, radeći u suradnji sa ostalim faktorima cestovne mobilnosti na aktivnom uključenju svojih političkih vođa u ovo pitanje. „Svjetski dan sjećanja“ je još jedna jako dobra prilika da se glas podrške unaprijeđenju cestovne sigurnosti čuje širom svijeta.

Bosanskohercegovački auto-moto klub kao dio Međunarodna automobilske asocijacije FIA priključio se ovoj aktivnosti, pa je u okviru zvanične promocije kampanje “#Parkiraj Telefon” obilježio i “Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda”.


Izvor: http://bihamk.ba/bs/vijesti/dan-sjecanja-na-milione-stradalih-u-saobracajnim-nezgodama/343