Dobar početak godine za BMW

01.02.2018 u 09:16

BMW modeli 2018. godinu počinju dvostrukom pobjedom u "Best Cars Award" izboru. Prema najnovijoj čitalačkoj anketi koju je sproveo časopis "Auto, motor und sport" modeli BMW Serije 5 i BMW X1 odnijeli su pobjede u svojim klasama.

Prvim mjestom u kategoriji više srednje klase, BMW Serije 5 uspio je da ponovi prošlogodišnji uspjeh, dok je BMW X1 pobjednik u SUV klasi.

Još šest aktuelnih BMW modela zauzelo je mjesta na pobjedničkom postolju. Nagrada za najbolji automobil jedna je od najpoželjnijih nagrada u automobilskom svijetu. Javno istraživanje među čitaocima “Auto, motor und sport” ove godine je održano po 42. put. U najnovijem glasanju učestvovalo je više od 117.000 čitalaca, koji su izabrali 378 aktuelnih modela u jedanaest kategorija.

Sa 28,8% glasova, čitaoci su odabrali BMW Serije 5 kao svoj omiljeni automobil u višoj srednjoj klasi. Ovim je model nastavio niz uspjeha koje je ostvario prošle godine, a pored nagrade “Best Cars Award”, osvojio je i “Auto Trofej” u izboru za najbolji automobil na globalnom nivou koji dodjeljuje “Auto Zeitung” i proglašen je “Automobilom godine” u Velikoj Britaniji. BMW Serije 5 je osvojio i druga priznanja, uključujući nagrade za izuzetan dizajn – “Red Dot Award” i “iF Gold Award”, nagradu za povezivost “Car Connectivity” i nagradu “Golden Computer” za naprednu mrežnu tehnologiju. BMW Serije 5 je, takođe, nagrađen titulom “Value Champion 2017” koja potvrđuje stabilnost vrijednosti ovog modela.

Svojom pobjedom na “Best Cars Award” 2018, BMW X1 ponovio je svoje ranije uspjehe. Godine 2016. ovaj model odnio je pobjedu u anketi čitalaca magazina “Auto, motor und sport”, a ovog puta je, osvojivši 15,9% glasova, pobijedio u kategoriji “Kompaktni SUV”. Kompaktno sportsko vozilo BMW X1 osvaja nagrade zahvaljujući vrhunskim karakteristikama i izuzetnoj dinamici, ali i zahvaljujući inovativnoj mrežnoj tehnologiji koja je bez premca u klasi.

Uspjeh BMW brenda potvrdilo je jos šest modela koji su se našli na nekom od prva tri mjesta. Izvanredne plasmane ostvarila su i električna BMW i vozila u ukupnom rangiranju svih aktuelnih modela.

Model na čisto električni pogon BMW i3 (kombinovana potrošnja električne energije: 13.6 – 13.1 kWh/100 km, kombinovane emisije CO2: 0 g/km) osvojio je 2. mjesto u kategoriji “Mali automobil”, dok se model BMW i8 Coupe na plug-in hibridni pogon (kombinovana potrošnja goriva: 1,9 l/100 km, kombinovane emisije CO2: 42 g/km, kombinovana potrošnja struje: 14,0 kWh/100 km) našao na trećem mjestu u kategoriji “Sportski automobil”.

Pregled nagrada BMW modela:
  • 1. mjesto – BMW Serije 5, pobjednik u srednjoj višoj klasi
  • 1. mjesto– BMW X1, pobjednik u klasi kompaktni SUV
  • 2. mjesto – BMW i3, u kategoriji mali automobili
  • 3. mjesto – BMW Serije 2 Coupe, u kategoriji kompaktno vozilo
  • 3. mjesto – BMW Serije 4 Gran Coupe, u kategoriji srednja klasa
  • 3. mjesto – BMW i8 Coupe, u kategoriji sportski automobil
  • 3. mjesto – BMW X3, u kategoriji veliki SUV
  • 3. mjesto – BMW Serije 2 Active Tourer/BMW Serije 2 Gran Tourer u kategoriji “vanova” (kombinovana vozila)

Autor: Redakcija