Dukati 1199 Superleggera za 65.000 dolara

24.10.2013 u 12:59

Ferari među motociklima, italijanski proizvođač Ducati, u utorak je objavio slike ubuduće najmoćnijeg člana njihove ergele

Njegovo veličanstvo Dukati 1199 Seperleggera, motocikla koji će imati najbolji odnos težine i raspoložive snage. Snaga od 200 KS respektabilna je i za sportske automobil koji su i po 10 puta teži od ovog 158 kilograma teškog trkača.

Novi član Dukati porodice na svojim karakteristikama može da zahvali kontinuitetu koji fabrika već godinama ima u izradi najjačih i najbržih. Izgrađen je na osnovama Panigale R, dakle od najbojeg je napravljeno bolje!

Srce, spakovano pod crveno bijelim nabubrelim limom, tvorevina je Bolonjske fabrike Superguadro motora. Ista je zaslužna za predhodne motore koji su u bliskoj prošlosti gradili slavu Ducati-ja. Pri izradi noseće konstrukcije i spoljašnjosti nije se štedjelo novca na laganim materijalima kako bi se opravdalo ime Legera - (light) lagano. Obilato je korišćen karbon fiber, magnezijumski i titanijumski dijelovi, a sve je za rezultat imalo smanjenje težine od 18 kilograma u donosu na Panigale R.

"Superlegera je nastala kao pokušaj inženjera Ducati-ja da naprave najlakši mogući motor", kaže generalni menadžer za Sjevernu Ameriku, Dominique Cheraki, i nastavlja "Prilikom redukovanja težine, zadržali smo se u graincama minimalno propisane težine za trke Superbike categorije".

Planirana proizvodnja od 500 komada većim dijelom je "razgrabljena". Prije početka proizvodnje nivo porudžbina je dostigao 75 % od planiranog, a informacija da prednost u rezervisanju imaju "pravi Ducatisti",vlasnici Desmosedici R i Desmosedici RR, dok za one koje bi "možda" uzeli Superleggeru neće ostati puno prostora. Čak ni basnoslovna cijena u kategoriji dvotočkaša ne predstavlja problem - 65.000 $!

Zvanično predstavljanje Superleggera trkalice biće održano u Novembru na EICMA sajmu motocikala u Milanu, dok će prve mušterije svoje primerke moći da provozaju već na proljeće 2014. godine.

Za one koji neće postati dio ovog odabranog društva, iz Ducati-ja poručuju da im je na raspolaganju 1199 Panigale, takođe ultimativni trkač sa Ducati značkom po cijeni od 18.995 $, mnogo pristupačniji od novog pripadnika najbogatije klase.


Izvor: http://www.vrelegume.rs/vesti/dukati-1199-superleggera-za-65000-dolara-motocikli/