Fordova zvijezda u Detroitu - Mustang Bullitt

16.01.2018 u 19:16

Posebna edicija Mustanga povodom pedesete godišnjice filma "Bullitt"

Američki film "Bullitt" je izašao 1968. godine i ostao je upamćen kao jedno od najuticajnijih ostvarenja akcijskog žanra i jedno od najuspješnijih ostvarenja u karijeri Stevea McQueena. Radnja je smještena u San Franciscu, a svim ljubiteljima automobila u pamćenje se urezala scena potjere u kojoj se pojavljuje tamno zeleni Ford Mustang. Pedeset godina kasnije, Ford je napravio omaž tom slavnom automobilu.

Svoj debi u Detroitu imao je Ford Mustang Bullitt, posebna edicija u čast 50. godišnjice istoimenog filma. Kako bi zaista bio poseban, nova verzija Mustanga je dobila 5.0 V8 motor koji će isporučivati 475 KS i 569 Nm obrtnog momenta. Navedene promjene novi Mustang Bullitt vode do maksimalne brzine od 260 km/h. Novi Mustang bi se trebao naći u prodaji ovog ljeta.

Kako bi uistinu bio drugačiji od standardnog Mustanga, Ford je odlučio da Bullitt učini što autentičnijim. Prenos snage će se vršiti preko manuelnog mjenjača, a ručica mjenjača je stilizovana kao i na originalnom modelu. Osim autentične ručice mjenjača, Bullitt će biti ponuđen u tamno zelenoj i crnoj boji. Dodani su određeni hromirani ukrasi oko prednje maske i prozora, baš kao na modelu s kojim je McQueen jurio kroz San Francisco. Automobil je dobio i novi izduvni sistem, posebno rađen za ovaj model kako bi imao unikatan zvuk, a određeni dijelovi su posuđeni i sa modela Shelby GT350. Standardna oprema će uključivati kožni volan, 12-inčni LCD ekran identičan onome u standardnom Mustangu, ali sa "Bullitt" natpisom prilikom pokretanja umjesto standardnog Mustang loga. Za sjedišta je bio zadužen Recaro, pa će Bullitt dolaziti sa kožnim sportskim sjedalima sa izvezenim logom Recaro u zelenoj boji. Jedan od najbitnijih elemenata automobila su kočnice, a tu je posao povjeren Brembu čije će kočnice biti zadužene za zaustavljanje ove zvijeri.

Očekuje se da će Ford Mustang Bullitt koštati nekoliko hiljada više od standardnog Mustanga čija cijena iznosi 44.000$.


Autor: Redakcija