Golf Fest – U čast legendi na točkovima

19.06.2018 u 13:23

Malo koji automobil ima takvu bazu „fanova“. U društvu je uvijek nastajao kult ličnosti. Osobe različitih zanimanja ili titula su postajale predmet „obožavanja“ iz nekog razloga, svojstvenog njima, a poznatog samo masama koje su tu ličnost pratile i voljele ju kao člana porodice. Toga je bilo i uvijek će biti. Međutim, šta kada se ne radi o osobi? Vratimo se daleko u prošlost, čak 44 godine unazad.

Godina je 1974. Na radio stanicama se i dalje sluša Waterloo od Abbe, svijet trese fudbalska groznica. Autoindustrija je i dalje uzdrmana, oporavak nakon rata još traje. Volkswagen grca u problemima. Čuvena Buba nije više dovoljna da bi kompanija opstala. Ali, u maju te godine stiže spasitelj -Typ 17. Giorgio Giugiaro je kreirao sasvim novu formu automobila. Krenula je revolucija u Volkswagenu. Revolucija pod imenom Golf. Tog momenta, nastupila je nova era za Volkswagen. Potpuna renesansa posrnulog proizvođača iz Wolfsburga.

Veoma bitan detalj u cijeloj priči je činjenica da se popularni „kec“ ili „S paket“ proizvodio u Sarajevu, preciznije u naselju Vogošća, u Tvornici automobila Sarajevo. Ako ste u to vrijeme vozili TAS-ov Golf, bili ste prava „faca“. Osim prve generacije, u Sarajevu se proizvodila i druga, „dvojka“ od milja. Automobil koji je svima ušao pod kožu. Osim što je u sretnijim vremenima važio za statusni simbol, u teškom periodu za Sarajevo, pokazao se kao heroj.

Balkanci, a pogotovo Sarajlije gaje posebne emocije prema Golfu. Mnogi su svoju prvu vožnju imali upravo u Golfu, mnogi su položili svoj vozački ispit vozeći Golfa, na svoj prvi izalzak s djevojkom su se odvezli Golfom, najljepša porodična putovanja su vezana za Golfa... Puno je stvari zbog kojih ovaj automobil ima tako dobru reputaciju. A Golf, nikada nije izdao. U svih sedam generacija, pokazao se kao vjerni pratilac i član porodice. Nakon odlaska u prošlost, vrijeme je da ponovo putujemo i vratimo se u sadašnjost.

Godina je 2018. U Sarajevu će biti održan 1. Golf Fest. Očekuje se da će na ovaj skup ljubitelja vozila Volkswagen Golf, proizvedenih uglavnom u Tvornici automobila Sarajevo u Vogošći, doći ekipe iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crna Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Sve učesnike očekuje zanimljiv program i veoma lijepo druženje. Iako je nastao u Wolfsburgu, ovom manifestacijom, Golf se vraća kući.

Prijavni list za 1. Golf Fest se nalazi u prilogu, a svoje prijave možete slati na mail auto@auto.ba.

Dokumenti vezani za članak:
Prijavni list za 1. Golf Fest

Autor: Redakcija