Kia Motors Europe dobila novog izvršnog direktora

15.04.2018 u 10:35

Emilio Herrera novi izvršni direktor Kia Motors Europe

Kia Motors Europe (KME) postavila je Emilija Herreru za novog izvršnog direktora. On će zamijeniti Michaela Colea, koji će preuzeti seniorsku ulogu u Kijinoj globalnoj organizaciji. Gospodin Herrera će djelovati u Kijinoj evropskoj centrali u Frankfurtu, gdje će tijesno sarađivati s predsjednikom KME, gospodinom Yong Kew Parkom.

Emilio Herrera će biti odgovoran za pružanje održivog rasta prodaje, pošto Kia u 2018. u Evropi namjerava prodati više od 500.000 vozila. Tako će biti zadužen i za lansiranje novih modela s naprednim pogonima – Kia do 2025. planira čak 16 novih modela – uključujući i vozilo s pogonom na gorive ćelije i električnim motorom u 2020. godini.

Iskusni Herrera, donedavno generalni direktor Kia Motors Iberia, udvostručio prodaju u Španiji u zadnjih 5 godina

Gospodin Herrera donosi više nego 20-godišnje iskustvo iz evropskog automobilskog sektora. Od decembra 2012. bio je generalni direktor španske podružnice (Kia Motors Iberia) i može se pohvaliti s više nego udvostručenom prodajom u periodu od 2013. do 2017., kada je Kia postala najbrže rastuća masovna automobilska marka u Španiji. Prije toga bio je generalni direktor Kijine podružnice u Belgiji. Herrera, rođen 1961. godine u Lozani (Švicarska), diplomirao je 1984. iz lingvistike i komunikacija na Katholieke Universiteit Leuven (Belgija) i govori 6 jezika.

Kia pod vodstvom Colea imala rast prodaje od čak 40 posto*

Cole je bio izvršni direktor Kia Motors Europe od novembra 2012. Englez Cole se može pohvaliti izuzetnim rastom prodaje ove marke u Evropi od 40 posto, čime je prestigao rast oporavljenog evropskog tržišta, koji je iznosio 27 posto. 2013. godine, koja je prva godina Cole-ovog djelovanja na tom položaju, KME je prodala 337.972 vozila i imala 2,7% tržišnog udjela. 2017. Kia je u Evropi prodala 472.125 vozila, što je iznosilo tržišni udio od 3,0 posto. Ove godine Kia je još uspješnija, jer je u prva dva mjeseca njen tržišni udio povećan na 3,1%. Kia Motors će širu javnost naknadno informirati o novom položaju Michaela Cole-a.

Michael Cole je prilikom zamjene rekao: “Zaista sam uživao tokom svog rada u Frankfurtu i pomagao Kiji u njenom rastu prodaje, tržišnog udjela i percepcije brenda. Zahvaljujem se ovdašnjoj ekipi i svima u našoj evropskoj mreži na njihovoj pomoći i podršci u zadnjih šest godina. Bilo mi je drago raditi s tako nadarenim i privrženim ljudima.”

Prilikom preuzimanja položaja izvršnog direktora Kia Motors Europe, Emilio Herrera rekao je: “Michael ostavlja Kijino poslovanje u Evropi u izuzetnoj kondiciji, zato se radujem radu s kojim želimo održati naš impresivan rast u Evropi. Novi modeli i pogoni će nam dati svježu energiju za rast i povećanje našeg tržišnog udjela u nadolazećim godinama.”

Autor: Redakcija