Kia na salonu u Seulu predstavlja nove konceptne SUV-ove

04.04.2019 u 10:27

Kia Motors je nedavno na salonu automobila u Seulu predstavila 3 nova koncepta, koji najavljuju Kijin budući dizajnerski smjer


Dva od tri koncepta u Seulu su doživjela međunarodnu premijeru, s robusnim Masterpiecom u glavnoj ulozi, a koji kombinuje karoseriju velikog sportskog terenca s luksuznom, high-tech kabinom. Masterpiecu društvo prave Kia Signature, novi konceptni model, koji nakazuje u kojem pravcu će ići dizajn i izgled budućih kompaktnih sportskih terenaca ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila.

Konceptnim vozilima pridružio se i koncept Imagine by Kia, potpuno električna sportska limuzina, koja utjelovljava Kijinu privrženost kreiranju uzbudljivih vozila s niskim emisijama ispusta.


Kia Masterpiece – robusni veliki konceptni SUV
Za koncept Kia Masterpiece, kojeg karakteriziraju robusna, velika SUV-ovska karoserija, vrhunski kvalitet i visokotehnološka unutrašnjost, to je prvi javni nastup. Masterpiece prikazuje kako se marka može prilagoditi novim trendovima dizajna u razredu velikih off-road sportskih terenaca.

Kao i ostale Kijine modele i vanjski izgled ovog vozila naglašavaju istesan oblik i odvažne linije. Njegov robustan izgled u kombinaciji s SUV oblikom i podignutom karoserijom, kao i snažnim pogonom na 4 točka je u potpunosti skladan s pravim ‘idem-kuda-hoću’ mogućnostima.


Novi konceptni kompaktni SUV Signature
Kia Signature, nedavno predstavljen kao koncept SP na indijskom salonu automobila, razotkriva evoluciju dizajna. Koncept malog sportskog terenca, koji će biti namijenjen globalnim tržištima, pokreće napredna tehnologija. Signature, odvažan i elegantan, združuje savremenu ljepotu, najnovije tehnologije i punu upotrebljivost u pametnom, kompaktnom obliku.

S širokom maskom i dugim poklopcem motora te s dizajnom zadnjeg dijela, koji s širokim zadnjim svjetlima i linijama karoserije naglašava stabilnost, Signature odskače na cesti. Sprijeda su njegova svjetla povezana ‘tigrovim nosom’, s integriranim dnevnim svjetlima. Njegova široka ramena, sa staklenim krovom, koji se proteže do zadnjeg kraja, ovom kompaktnom sportskom terencu daju dašak sportskog stila. Vanjski izgled završavaju stilski elementi, koji doprinose savremenom dizajnu vozila. To su između ostalog uska prednja i zadnja LED svjetla, oštre linije, koje zadiru u karoseriju i precizni metalni detalji.


Kia R.E.A.D. – sistem prilagođavanja vožnje raspoloženju u realnom vremenu
Kia Motors u Seulu predstavlja nove tehnologije, razvijene za post-autonomnu vožnju. Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) je usmjeren u budućnost, kada će autonomna vozila biti norma, a poboljšanje iskustva čovjekove mobilnosti prioritet.

Sistem R.E.A.D. je predstavljen zajedno s tehnologijom V-Touch, koja se kao prva na svijetu odlikuje nadzorom pomoću virtualnih kretnji. V-Touch koristi 3D kameru, koja prati korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih kretnji prstima svi putnici u vozilu mogu mijenjati ambijent u kabini, uključujući osvjetljenje, klima uređaj i zabavni sistem, što znači da u vozilu više nisu potrebni dugmad ili zasloni na dodir.

Autor: Redakcija