McLaren predstavio svoj novi hiper automobil

10.12.2017 u 13:44

Novi McLaren Senna dizajniran je za upotrebu i na stazi i na cesti

McLaren je predstavio svoj novi hiper automobil. U čast legendarnog Ayrtona Senne, nazvan je McLaren Senna. McLaren je sa brazilskim vozačem ostvario velike uspjehe i njegov trag je i dan danas neizbrisiv. Kako se radi o jednom od najvećih vozača u historiji Formule 1, McLaren je preuzeo veliku odgovornost kada su odlučili da naprave model nazvan po velikom Brazilcu.

Zadatak su shvatili ozbiljno i finalni proizvod je dostojan svog imena. Novi McLarenov hiper automobil postavlja nove standarde u autoindustriji. McLaren Senna je najlakši McLarenov model još od legendarnog modela F1. Šasija kao i svi paneli su izrađeni od karbona što kao rezultat daje masu od 1,198 kg. Model Senna pokreće 4,0 litarski biturbo V8 motor koji razvija 588 kW/789 KS i 899 Nm obrtnog momenta. Sva snaga se šalje na zadnju osovinu. Uz vrhunsku aerodinamiku, ultra laku šasiju i snažan motor, McLaren je razvio i poseban ovjes, najsličniji onome koji se koristi na trkaćim autima kako bi pružili vrhunsko ležanje automobila na cesti.

Proizvodnja ovog automobila biće limitirana na samo 500 primjeraka, a svi će biti ručno sastavljeni u McLarenovom sjedištu u Wokingu. Za McLaren Senna biće potrebno izdvojiti 750,000£ (oko 1,7 miliona KM).


Autor: Redakcija