Mercedes Arocs

10.09.2013 u 17:26

Širenje game u Mercedesu se nezaustavljivo nastavlja. Nakon Actrosa, Antosa i malog Citana još jedan model stiže u njihovu obitelj teretnih vozila, namijenjen korištenju izvan asfalta.

Kako nam je rečeno, od ove godine svi tegljači i kamioni građevinske namjene Mercedes-Benza za cestu i van nje nositi će oznaku Arocs.
Ovaj vrlo zahtjevan i raznovrstan segment nikad dosad nije odjednom dobio tako široku paletu kao što će je dobiti s Arocsom koji će javnosti biti prezentiran u travnju na sajmu Bauma. Novi kiperi s pogonom na jednu ili sve osovine, miješalica za beton, tegljač i šasija će biti dostupni kao dvo, tro i četveroosovinska vozila s čak 16 izlaznih snaga motora od 175 kW (238 KS) do 460 kW (625 KS). Od samog početka motori su dizajnirani da udovolje normama Euro VI i mogu se kao takvi već naručiti i dobiti.Motori BlueTec 6 su redni šesterocilindraši obujma 7.7, 10.7, 12.8 1 15.6 l, s turbopunjačem i intercoolerom. Motor obujma 15.6 litara je potpuno nov i nosi oznaku OM 473. Snaga motora će se prenositi putem automatiziranog mjenjača Mercedes PowerShift 3 koji će se standardno ugrađivati u Arocs. Biti će dostupni i različiti programi vožnje, posebno razvijeni za svaku nadogradnju i način uporabe.Konfiguracije pogona se kreću od dvoosovinske verzije 4x2 s pogonom na stražnje kotače pa sve do četveroosovinske verzije 8x8/4, s pogonom na sve kotače i prve dvije zakretne osovine. Tu su i četveroosovinci s jednom prednjom i tri stražnje osovine, verzije sa zračnim ovjesom, šasije s tandemskom osovinom.

I to nije sve što se tiče raznovrsnosti. Arocs ima sedam kabina raspoloživih u čak 14 verzija. Kao dodatak kompaktnoj 2,3 metarskoj kabini u verzijama L, M i S tu je i prostrana 2,5 metarska kabina.Novost su i produktne grupe nazvane Loader i Grounder. Arocs Loader je kamion kod kojeg je sva pažnja posvećena smanjenju vlastite mase. Rezultat toga je das u neke od aplikacija među najlakšim vozilima u građevinskom segmentu, posebice tegljač 4x2 ali miješalica 8x4/4 s najvećom dopuštenom masom od 32 tone. Uz masu tog kamiona koja iznosi 9250 kg on može ukrcati čak 8 m3 spremne smjese za beton.

Arocs Grounder je osmišljen da bude upotrebljivu nejtežim uvjetima. Iznimno je stabilan i elastičan te ima mnoštvo tehničkih detalja koji pokazuju kako s njime na terenu nema šale.


Autor: Miro Gerh