Mercedes-Benz GLE može “osloboditi” sam sebe ako se zaglavi tokom vožnje

14.11.2018 u 10:28

Za njega nema prepreka

Novi Mercedes GLE teži tome da postane kralj svog segmenta, te ljudima koji sjednu za njegov volan nudi luksuz, udobnost i najsavremeniju tehnologiju u koju spada i impresivni E-Active Body Control ovjes.

Predstavnici kompanije tvrde da je E-Active Body Control zapravo prvi sistem ovjesa na tržištu koji individualno kontroliše opruge i amortizere na sva četiri točka.

Novi E-Active Body Control ovjes napaja električni sistem od 48V, a on je kombinovan sa novorazvijenim Airmatic vazudšnim ovjesom. Prodavaće se kao opcija na GLE modelima sa šestocilindarskim agregatima, i sa skupljim paketima opreme, a predstavnici njemačke kompanije su naveli da troši upola manje energije nego isti sistem prethodne generacije koji se nalazi na modelu S-Klase.

Ovaj sistem omogućava modelu GLE da lako prelazi po nepristupačnim terenima. Ipak, možda je najimpresivnije to što ovaj ovjes omogućava modelu GLE da se “oslobodi”, ako se nađe zaglavljen u pješčanoj dini, ili sličnim situacijama. Kada je uključen ovaj sistem, on prepoznaje okruženje oko sebe, te automatski počinje da se diže i spušta nekoliko puta čime mijenja pritisak u gumama, čime se povećava trenje.

Vozač takođe može samostalno da podesi visinu vozila iznad svakog točka pojedinačno preko ekrana osetljivog na dodir.

Za vožnju po putevima, E-Active Body Control ovjes posjeduje tzv. Curve inclination funkciju koja modelu GLE omogućava da se prilagođava neravninama na putu čime se eliminiše veliki deo centrifugalne sile. Ako je vozilo opremljeno Road Surface Scan stereo kamerom, ovjes se može unaprijed automatski podesiti, kako bi se izbjegli neprijatni udarci preko rupa.

Izvor: http://www.vrelegume.rs/