Mini spreman za ulazak na tržište električnih automobila

11.08.2018 u 11:52

Veliki broj noviteta stiže u narednom periodu iz Minija

Mini je jedan od rijetkih brendova koji je i pored svih trendova ostao dosljedan sebi i svom jedinstvenom karakteru po kojem je on postao prepoznatljiv. Iako se brojni proizvođači okreću novim karoserijskim izvedbama, Mini ostaje vjeran "hatchback" izvedbi, ali nam donosi određene novosti vezane za svoje postojeće modele. Tako će novi Miniji imati kako hibridni, tako i potpuno električni pogon.

Mini Cooper će za sljedeću godinu dobiti modifikovanu verziju Minijevih karakterističnih okruglih svjetala. Zadnja svjetla će biti opremljena LED tehnologijom, sa jedinstvenim dizajnom u stilu britanske zastave. Enterijer će dobiti nove materijale i dodatke kako bi držali korak sa ostalim markama. Novi 6,5 inčni displej će biti dio osnovne opreme, a opcionalno Mini će nuditi i 8,8 inčni ekran osjetljiv na dodir. Pravi redizajn, Cooper bi trebao da doživi 2021. godine, a godinu kasnije bi trebala stići i hibridna varijanta.

2019. godina će biti historijska za Mini. Po prvi put u svojoj ponudi će imati i potpuno električni model. Iako još nije zvanično predstavljen, internetom kruže slike koje nam jasno pokazuju da će i ovo biti čistokrvni Minijev hatchback.

Osvježenje očekuje i Mini Clubman. Blagi facelift je planiran za 2019. godinu, a pravi redizajn se očekuje u drugoj polovini 2023. Plug-in hibrid stiže takođe u drugoj polovini 2023.

Minijev crossover, Countryman, osvježenje će dobiti 2020. godine, dok ćemo pravi redizajn vidjeti 2024.

Autor: Redakcija