Ministar Jusko i turski ambasador Koç obišli istočni dio rute koja bi trebala povezati Sarajevo i Beograd

09.02.2018 u 20:30

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Turske u BiH Haldun Koç sa delegacijom stručnjaka iz Autocesta Turske posjetili su danas istočni dio prstena kojim bi se trebalo povezati Sarajevo i Beograd.

Oni su prošli cijelom trasom od graničnog prijelaza Vardište do Višegrada, a potom i Goražda, gdje su od lokalnih zvaničnika čuli uvjeravanja da planiranje trase dolinom Drine ima izuzetnu važnost, ne samo za stanovnike ovog dijela BiH već i zato što olakšava promet roba i putnika sa istoka prema zapadu.

„Definitivno smo stava da ovaj projekt treba ići što bržom dinamikom. Ne treba nam godina da se usaglašavamo o dvije rute i sada trebamo ići u rješavanje i izradu projektne dokumentacije, jer je svima u interesu da što prije vide gradilište na našem terenu. Realno, potrebno je oko dvije godine da se izađe na teren, da se sve snimi, jer se radi o obimnom poslu i obimne dvije trase. Ali, ako budemo radili predviđenom dinamikom, vjerujem da se to može uraditi i nešto prije“, naglasio je Jusko.

Ministar Jusko i turski ambasador Koç istaknuli su zadovoljstvo punom saradnjom sa svim nivoima vlasti.

„Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim sastancima s obzirom na to da smo se uvjerili u političku volju svih institucija u BiH, ali i želju građana BiH da se realizira ovaj projekt. Sve institucije su nam ponudile podršku i informacije na raspolaganje“, kazao je ambasador Koç.

Autor: Redakcija