Mitsubishi sprema rivala Ford Fiesti

06.11.2017 u 20:34

Nasljednik Mitsubishi Miragea će koristiti platformu i motore novog Renault Clia

Kao novi član Renault-Nissan alijanse, Mitsubishi želi da poveća svoju konkurentnost na tržištu. Kao prvi korak ka ostvarenju svog cilja je proizvodnja direktnog konkurenta lideru klase - Ford Fiesti. Novi Mitsubishijev model bi trebao koristiti istu platformu i mehaničke komponente kao i Renault Clio i Nissan Micra. Očekuje se da ovaj model u Evropi zamijeni Mirage.

U razgovoru s medijima na prošlosedmičnom sajmu automobila u Tokiju potpredsjenik Mitsubishi korporacije i voditelj projekta, Vincent Cobee, rekao je da je dizajn kao i kompletan razvoj nove platforme izuzetno skup i finansijski neisplativ. Iz tog razloga, Mitsubishi je odlučio da koristi već postojeću platformu koju koriste i drugi modeli iz grupacije. Cobee koji je prešao u Mitsubishi iz Nissana, složio se da je predstavljanje SUV modela kao što je novi Outlander prioritet broj jedan, ali i da moraju biti svjesni da mali automobili B - segmenta zauzimaju 30% posto na globalnom tržištu.

Sudeći prema fotografiji koju je objavio britanski AutoExpress, novi Mitsubishijev model će imati potpuno unikatan i futuristički izgled. Za razliku od ostalih koji nude nešto konzervativniji pristup u ovom segmentu, Mitsubishi je odlučio da sa novim modelom budu prepoznatljivi i konkurentni od samoga starta.

Izlazak novog Renault Clia se očekuje 2018. godine. Za novu generaciju, Renault je spremio i novu platformu, a Mitsubishi će posuditi "temelj" za svoj model kao i novi Renaultov trocilindrični turbo benzinac.

Iz Mitsubishija su saopštili da još nisu odlučili koji naziv će koristiti za novi model. Nisu isključili mogućnost da nastave koristiti naziv Mirage, a druga potencijalna opcija je povratak kultnog naziva Colt koji se ne koristi od 2013. godine.

Autor: Redakcija