Nova A-Klasa debitovala u Amsterdamu

02.02.2018 u 20:06

Četvrta generacija kompakta iz Štutgarta ugledala svjetlo dana

Već neko vrijeme, iz Mercedes-Benza su objavljivali teasere nove A-Klase. Iz tih slika, mogli smo naslutiti izgled četvrte generacije ovog popularnog kompakta. Došao je i dan kada je lice nove A-Klase i zvanično predstavljeno.

U svečanom ambijentu, kako je to karakteristično za Mercedes-Benz, predstavljena je nova A-Klasa. Model koji je debitovao 1997. je išao daleko ispred svog vremena, a napredak je nastavljen i u novoj generaciji. Nova A-Klasa je, uz CLS, među prvim modelima na kojima će biti primjenjen novi Mercedesov dizajnerski potpis. U unutrašnjosti, sve je podređeno tehnološkom napretku i povezivosti. Automobil će imati već karakteristične ekrane koji će služiti kao brojčanik i projekcija opcija infotainment sistema. Sve u cilju kako bi nova A-Klasa bila pravi "partner" u putovanju.

Prezentaciju je vodio Dieter Zetsche, jedan od glavnih ljudi u Mercedesu. Kao velike novosti, istakao je novi navigacioni sistem kojim je moguće upravljati pomoću glasa, a posebno je istakao mogućnost praćenja navigacije uživo koja vam daje vizuelnu uputu gdje trebate skrenuti. Zetsche je dodao da nova A-Klasa ima potpuno isti nivo sigurnosnih sistema kao i S-Klasa, kao i sistema pomoći u vožnji.

Prije prikazivanja automobila, Zetsche je zaključio da u Mercedesu očekuju da ovaj automobil ponudi svojim kupcima izvanredan paket, kao i spoj revolucionarnog i tradicionalnog.

Od zvaničnih podataka, iz Mercedesa je sada samo objavljena potrošnja koja konkurenciju mora zabrinuti, a kupce privući ovom automobilu. Nova A-Klasa će trošiti samo 4,1 l/ 100 km uz emisiju CO2 od 108 g/ km (A 180), dok će model A 200 trošiti 5,6 l/ 100 km uz emisiju CO2 od 133 g/ km.


Autor: Redakcija