Novi BMW X3 stigao na tržište BiH

10.12.2017 u 09:21

Treća generacija BMW-ovog popularnog terenca je stigla na bh.tržište

Treća generacija BMW-a X3 vjerovatno i najzrelija od svih do sada. Novi BMW X3 je narastao, sveukupno je veći i prostraniji, a sigurnost je podignuta na još veću razinu. BMW X3 se ne boji sići sa ceste, a luksuzom će parirati većoj braći, ali i cjelokupnoj konkurenciji.

U novom izdanju, X3 prati blagu promjenu stila kompletne BMW game. Vizualno je “omekšao” i samim tim udio oštrih linija je smanjen, dok je nova osnova s primjetnih 5,5 cm više razmaka između osovina doprinijela stvaranju povoljne siluete, ali i optimalne aerodinamike. Luksuz je vrhunski ukombinovan sa elegancijom koja karakteriše ovaj model.

Enterijer nudi raskoš koji vožnju čini ugodnijom nego ikada prije. Instrumentalna table je u potpunosti orijentisana prema vozaču što dodatno olakšava upotrebu komandi koje se na njoj nalaze. U ponudi bogate opreme tu su 3-zonska klima, panoramski krov, ventilirana sjedišta. Kada smo spominjali povećanu razinu sigurnosti, to se odnosilo i na sigurnosne sisteme. Tu su “Driving Assistant Plus” koji u kontroliranim uvjetima pruža autonomno upravljanje i “Active Protection” sistem detekcije opasnih situacija koji je dio standardne opreme.

Od tržišno bitnih dodataka istaknut ćemo infotainment kojim se upravlja pokretima ruku, a ima zaslon promjera 10,25 inča (opcija). Za posebnu atmosferu u noćnoj vožnji pobrinut će se ambijentalno osvjetljenje. BMW u ponudi zadržava Head-Up zaslon, sada 75% veći i kvalitetom prikaza vodeći u segmentu.

Za sada su u ponudi tri motora, dva dizelska i jedan benzinski. Najslabiji motor od ova tri se nalazi u modelu X3 xDrive20d. Radi se o 2,0 litarskom turbo dizel motoru koji razvija snagu od 140 kW/ 190 KS. Drugi po jačini je 3,0 litarski turbo dizelaš koji se nalazi u X3 xDrive30d i razvija snagu od 195 kW/ 265 KS. Za sve ljubitelje brze vožnje, preporučujemo najjači motor u ponudi. X3 M40i pod haubom krije 3,0 litarski turbo bezninski motor koji razvija 265 kW/ 360 KS. Ponuda motora će biti obogaćena sa još dva benzinska motora: xDrive20i koji razvija 135 kW/ 184 KS i xDrive30i koji razvija 185 kW/252 KS. Dolazak novih motora se očekuje do kraja ove godine.

Cijena najjeftinijeg modela iznosi 85.583,21 KM, dok ćete za najskuplji morati izdvojiti 134.553,28 KM.


Autor: Redakcija