Novi Mercedes-Benz CLS stigao u BiH

09.04.2018 u 22:48

Označen početak prodaje novog CLS-a u BiH

Svoju svjetsku premijeru imao je u januaru, na sajmu u Detroitu. Sada je došao i na tržište BiH. Stigao je novi Mercedes-Benz CLS.

Novi Mercedes CLS dijeli MRA platformu sa aktuelnom E-klasom. Iz E klase u unutrašnjost je stigao i novi sistem instrumenata, jer se i instrumentalna tabla i ekran za kontrolu infotainment sistema nalaze u istom panelu. Oba displeja imaju dijagonalu izdašnih 12,3 inča. Postavljeni su i novi otvori za vazduh, a upotrebljeni su plemeniti materijali poput kože i drveta. Sve u skladu sa tradicijom kompanije.

Izvana, novi CLS je zadržao osnovnu liniju još iz prve generacije koja je po našem mišljenju i dalje najljepša. Prednjim krajem dominira široka maska hladnjaka, najsličnija onoj koja se nalazi i na modelu AMG GT. Prednja svjetlosna grupa ne donosi nikakva iznenađenja. Sada je to već karakteristični dizajnerski potpis Mercedesa.

Na početku ovaj model će se nuditi sa tri motora: dva dizel agregata i jednim (novim) benzinskim. Sve tri pogonske jedinice imat će 4MATIC i devetostepeni automatski mjenjač. Takođe zajedničko za pomenute agregate je da su u pitanju šestocilindrični redni motori. Slabiji od dizel motora – 350 d, dolazi sa 286 KS i 600 Nm obrtnog momenta, dok snažniji, 400 d, isporučuje 340 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Najsnažniji, a ujedno i najiteresantniji, je novi benzinski motor, koji je u postavci sa integrisanim starterom/generatorom zapravo blagi hibrid. Naime, benzinac razvija 367 KS i 500 Nm obrtnog momenta, koji se na kratko vrijeme uz pomoć električne energije mogu povećati za 22 KS, odnosno za još 250 Nm obrtnog momenta.

U sklopu "Dana otvorenih vrata" u salonu Auto Lijanovići u Mostaru, svi zainteresovani moći će pogledati ovaj fenomenalni model. Takođe, izloženi model je i na prodaju, a njegova cijena iznosi 187.902,00 KM.

Autor: Redakcija