Novi Mercedes CLS debitovao u Los Angelesu

03.12.2017 u 11:39

Audi A7 i BMW 6 dobijaju konkurenciju

Kada je Audi predstavio svoj novi A7, bilo je jasno da BMW i Mercedes moraju reagovati i moraju odgovoriti na izazov koji je pred njih postavio gigant iz Ingolstadta. Mercedes je svoj odgovor dao vrlo brzo. U Los Angelesu, debitovao je novi Mercedes CLS. No, da li je to dovoljno da se izazove Audi?

Novi Mercedes CLS dijeli MRA platformu sa aktuelnom E-klasom. Iz E klase u unutrašnjost je stigao i novi sistem instrumenata, jer se i instrumentalna tabla i ekran za kontrolu infotainment sistema nalaze u istom panelu. Oba displeja imaju dijagonalu izdašnih 12,3 inča. Postavljeni su i novi otvori za vazduh, a upotrebljeni su plemeniti materijali poput kože i drveta. Sve u skladu sa tradicijom kompanije.

Izvana, novi CLS je zadržao osnovnu liniju još iz prve generacije koja je po našem mišljenju i dalje najljepša. Prednjim krajem dominira široka maska hladnjaka, najsličnija onoj koja se nalazi i na modelu AMG GT. Prednja svjetlosna grupa ne donosi nikakva iznenađenja. Sada je to već karakteristični dizajnerski potpis Mercedesa.

Na početku ovaj model će se nuditi sa tri motora: dva dizel agregata i jednim (novim) benzinskim. Sve tri pogonske jedinice imat će 4MATIC i devetostepeni automatski mjenjač. Takođe zajedničko za pomenute agregate je da su u pitanju šestocilindrični redni motori. Slabiji od dizel motora – 350 d, dolazi sa 286 KS i 600 Nm obrtnog momenta, dok snažniji, 400 d, isporučuje 340 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Najsnažniji, a ujedno i najiteresantniji, je novi benzinski motor, koji je u postavci sa integrisanim starterom/generatorom zapravo blagi hibrid. Naime, benzinac razvija 367 KS i 500 Nm obrtnog momenta, koji se na kratko vrijeme uz pomoć električne energije mogu povećati za 22 KS, odnosno za još 250 Nm obrtnog momenta. Kako tvrdi Mercedes, na taj način je ovaj redni šestak dobio performanse motora sa osam cilindara, sa značajnom uštedom goriva (prosječna potrošnja 7,5 litara na 100 km kombinovane vožnje).

Iz Mercedesa još nisu precizirali cijenu novog CLS-a, ali se pretpostavlja da će početna cijena iznositi oko 65,000€ (približno 130,000 KM).


Autor: Redakcija