Novi Opel Combo stigao u BiH

04.12.2018 u 16:29

Peta generacija Opela Combo stigla na bh.tržište

Na Trebeviću, nadomak Sarajeva, danas je održana prezentacija nove generacije Opela Combo. Novi Combo je razvijen u saradnji sa PSA grupacijom u čijem je vlasništvu Opel. To podrazumijeva da dijeli mnogo toga sa svojim "bratskim" modelima Rifterom i Berlingom. Iako su vizuelno veoma slični i dijele mnoge karakteristike, Opel Combo se ipak razlikuje po nekim značajkama zbog kojih je jedinstven u segmentu. Novinari su imali priliku da danas isprobaju mogućnosti ovog automobila i pobliže se upoznaju sa svim tehničkim karakteristikama koje posjeduje.

Posve praktičan, udoban i prije svega inovativan novi model dostupan je kao verzija osobnog automobila Combo Life i verzija gospodarskog vozila Combo – oba u brojnim varijantama. I Combo Life i Combo dostupni su kao standardna M (4,40 m) ili duga XL verzija (4,75 m). Obiteljski jednovolumen opcionalno je dostupan kao petero ili sedmerosjed s dovoljno prostora za smještaj do 2693 litara prtljage. Transporter (lako gospodarsko vozilo) dostupan je i kao podvozje s putničkom kabinom te s krovnim otvorom. Nudi utovarni volumen od 4,4 m3, dovoljno prostora za dvije europalete te može ponijeti do 1000 kg tereta. Ovu iznimnu fleksibilnost omogućuje posve nova arhitektura na kojoj se temelji Combo te profinjen dizajn.

Zahvaljujući novom pristupu u razvoju, nova generacija Comba nudi nenadmašan skup inovativnih tehnologija i pomoćnih sustava jednako u verziji osobnog automobila i gospodarskog vozila. Za razliku od normalnog postupka, Combo je od početka razvijan prema standardima za osobna vozila, a ne kao gospodarsko vozilo kojemu su naknadno dodane tehnologije da bi se svidjelo i obiteljima. Upravo zato on dolazi s najvećom razinom tehnologija za udobnost i sigurnost u segmentu. Stoga profesionalci i radnici koji koriste gospodarsku verziju Comba mogu uživati u točno istim značajkama, sigurnosti i udobnosti kao obitelji. Brojni pomoćni sustavi za vozača i sigurnosni sustavi, od automatskog tempomata do upozorenja na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u hitnom slučaju , preko upozorenja na umor vozača do upozorenja na objekt u mrtvom kutu ili head up display, povećavaju sigurnost obitelji u Combu Life, ali i putnika u Combu. Uz to, prilagodljivi sustav kontrole proklizavanja

IntelliGrip s pet načina rada osigurava da vlasnici Comba mogu napustiti asfaltirane ceste radi slobodnih aktivnosti ili lakog pristupa gradilištima preko blatnih, pjeskovitih, pa čak i snijegom zametenih podloga.

Dodatna sigurnosna značajka dostupna je za furgonsku varijantu. Opcionalni stražnji surround pregled znatno povećava vidljivost kod furgona ili posve natovarenih vozila. Druga kamera u vanjskom retrovizoru sa suvozačke strane osigurava da vozač više ne mora brinuti o mrtvom kutu na toj strani vozila. A novi Combo može biti opremljen i novim sustavom bočnog čuvara utemeljenog na senzorima koji pomaže spriječiti iritantne i skupe manje udarce ili ogrebotine.

U varijanti lakog gospodarskog vozila izvanrednu udobnost jamče i grijana prednja sjedala (uključujući vanjsko sjedalo suvozačke klupe) i grijani upravljač. Dvozonska kontrola klimatizacije osigurava ugodne temperature u vozilu za vrućih dana. Vozači Comba Life i Comba posve su povezani zahvaljujući najnovijim generacijama informacijsko-multimedijskih sustava kompatibilnih s platformama Apple CarPlay i Android Auto s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 20,3 cm. Ispod poklopca motora kupci će moći odabrati između cijelog niza benzinskih i dizelskih motora s turbopunjačem. Svi agregati kombiniraju visoku razinu agilnosti s ekonomičnom potrošnjom goriva. Što se tiče mjenjača, Combo i Combo Life bit će dostupni s petero ili šesterostupanjskim ručnim mjenjačima i – prvi put u segmentu – opcionalnim osmerostupanjskim automatskim mjenjačem. Opel stoga ponovno čini vodeće tehnologije dostupnima široj javnosti u tom segmentu.

Motori posve načinjeni od aluminija već su usklađeni sa strogim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP te su prvi put uzete u obzir stvarne emisije prilikom vožnje.

Motor s vrha ponude jest novi 1,5-litarski dizel s 96 kW/130 KS s tehnologijom Start/Stop i turbopunjačem s promjenjivom geometrijom turbine (potrošnja goriva1: gradska vožnja 4,9 – 4,8 l/100 km, otvorena cesta 4,3 – 4,0 l/100 km, kombinirano 4,5 – 4,3 l/100 km, 118 – 114 g/km CO2). Dostupno je još 1,5-litarskih dizelskih motora sa 75 kW/102 KS i tehnologijom Start/Stop (potrošnja goriva1: gradska vožnja 4,9 – 4,5 l/100 km, otvorena cesta 4,3 – 4,0 l/100 km, kombinirano 4,5 – 4,2 l/100 km, 118 – 110 g/km CO2) te model s početka ponude s 56 kW/76 KS (potrošnja goriva1: gradska vožnja 4,6 l/100 km, otvorena cesta 3,9 – 3,8 l/100 km, kombinirano 4,2 – 4,1 l/100 km, 110 – 108 g/km CO2). Oba su motora uparena s peterostupanjskim ručnim mjenjačem. S tim agregatima Combo Life postiže vršni okretni moment od 250 i 230 Nm pri samo 1750 okr./min.

Kupci koji preferiraju benzinske motore mogu naručiti Opel Combo Life s motorom 1.2 Direct Injection Turbo s 81 kW/110 KS (potrošnja goriva1: gradska vožnja 6,9 – 6,3 l/100 km, otvorena cesta 5,2 – 5,0 l/100 km, kombinirano 5,8 – 5,5 l/100 km, 133 – 125 g/km CO2). Taj kompaktan i učinkovit trocilindrični motor dolazi s tehnologijom Start/Stop i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem.

Osnovna verzija Opela Combo sa 1.2 litarskim turbo benzinskim motorom i paketom opreme Selection košta 32.075 KM.

Autor: Redakcija