Opel Vivaro treće generacije novi kombi iz PSA grupacije

23.01.2019 u 20:47

Sve veći rast tržišta srednje velikih dostavnih kombija dobit će s trećom generacijom Opel Vivara još jedan poticaj. Vivaro je od 2001. na dobrom glasu kao kombi za prijevoz tereta ili ured na kotačima, pri čemu ih je s tvorničke trake sišlo oko milijun. Uz veličine prilagođene raznim namjenama i brojne inovativne tehnologije novi Vivaro može svaki posao obaviti bolje nego ikad prije. Opel će u budućnosti preuzeti odgovornosti za globalni razvoj lakih gospodarskih vozila za cijelu Groupe PSA.

Opel Vivaro utemeljen na revolucionarnoj platformi moći će se naručiti od veljače 2019., a u prodajnim salonima naći će se krajem ljeta. Nudi se u raznim izvedbama prilagođenim potrebama kupca: kao teretni furgon, s dvostrukom kabinom za do šest putnika, kao podvozje s kabinom i kombi za prijevoz ljudi. Tu su prvi put i tri umjesto dvije dužine: 4,6 m, 4,95 m i 5,3 m. Uz maksimalan teretni kapacitet od 6,6 kubnih metara novi Vivaro krasi nosivost do 1400 kg, što je 200 kg više od prethodnika. Isto se odnosi i na vučno opterećenje: novi Vivaro može povući maksimalno 2500 kg, što je pola tone više nego prije. Samo je visina skromna – kod većine varijanti iznosi 1,9 m. Novi Vivaro tako može pristupiti podzemnim garažama i trgovačkim centrima s niskim stropom, što olakšava utovar i istovar.

Tri dužine, FlexCargo: prilagodljiv i inteligentan Vivaro

Groupe PSA vodeća je u proizvodnji i prodaji lakih gospodarskih vozila u Europi. Zahvaljujući zajedničkoj platformi, novi Opel Vivaro dolazi u tri dužine. Posebno kompaktna verzija duga 4,6 m zapunjava prazninu između segmenata jednovolumena i transportera te je vrlo agilan, s krugom okreta od svega 11,3 m. Ta varijanta nudi teretni kapacitet od 4,6 m3 koji se zahvaljujući praktičnom uzdužnom tovarenju FlexCargo na suvozačkom mjestu može povećati na 5,1 m3. To omogućuje prijevoz predmeta dužine do 3,32 m umjesto samo 2,16 m. Verzije dužine 4,95 i 5,3 m imaju maksimalan teretni kapacitet od 5,8 i 6,6 m3. U unutrašnjost Vivara tako lako stanu ljestve ili ploče dužine do 3,67 ili 4,02 m kao i brojne sitne stvari kojima su namijenjeni pretinci za pohranu po cijeloj kabini.

Nova generacija Vivara s vučnim opterećenjem do 2500 kg nije samo svestrani transporter, nego se jednostavnim pokretom ruke pretvara u ured na kotačima. Zahvaljujući značajci FlexCargo, naslon srednjeg sjedala preklapa se tako da postaje stol za dokumente, prijenosno računalo ili tablet.

Praktičnost počinje od samog pristupanja vozilu. Za utovar tereta kroz klizna vrata nije nužno odlagati teret ili pakete na tlo jer je pokret potkoljenicom dovoljan za automatsko otvaranje vrata (nova generacija prvi put nudi klizna vrata koja se kontroliraju putem senzora).

Autor: Redakcija