Paris Motor Show 2018: Najpapreniji i30 N do sada

04.10.2018 u 13:53

Koncept koji će uskoro postati stvarnost i biti ponuđen kupcima

Hyundai i30 N je dokaz da su u Hyundaiju itekako sposobni da stvore ozbiljan sportski auto sa zavidnim performansama. Ipak, kada ga pogledate, i30 N ne izgleda naročito žestoko kao konkurencija, prvenstveno mislimo na Civic Type R čije zadnje krilo služi kao paunov rep - da skrene pažnju na sebe.

U Hyundaiju su zato odlučili da javnosti prikažu novi paket za svoj hot hatch. Osim kao nadogradnja, ovo ujedno služi kao pokazatelj kako će Hyundaijevi sportski automobili izgledati u budućnosti. Hyundai i30 N Option je obogađen čitavim nizom dodataka koji poboljšavaju ukupni dojam.

Ovaj nivo prerade automobila se rijetko viđa od proizvođača. Obično se ekstremne prerade ostavljaju velikim tjunerskim kućama koje razviju posebnu listu dijelova i dodataka za vaš automobil. Sada će i30 N imati znatno agresivniji izgled i ličit će na pravi sportski auto.

i30 N Option sa sobom ne donosi nikakva poboljšanja u pogledu performansi, već popravlja pomalo blijed dojam po pitanju izgleda i30 N. Kako se i30 N nije previše razlikovao od standardnog i30, i30 N Option dolazi na 20-inčnim niskoprofilnim točkovima, za broj veći od onih na i30 N Performance. Naravno, kakav bi sportski automobil bio bez "ponosa". i30 N Option sada dobija zadnji spojler, bočna krilca, a automobil je ukrašen i sa prednjim i zadnjim spliterom. Podjednako uzbudljiv je i dizajn haube koja na sebi ima posebno dizajnirane otvore za hlađenje, a zadnji kraj je upotpunjen sa četiri izduvne cijevi. Maska hladnjaka ima crveni rub, a na bokovima se nalazi grafički identitet brenda N.

Enterijer je takođe dobio N dodir. Naravno, u unutrašnjosti se najviše ističe vizija da se auto učini što lakšim. Tako su pojedini detalji izrađeni od ugljičnih vlakana, dok je kolo upravljača kao i instrument tabla presvučena alkantarom.

Iako se u FIA WTCR šampionatu Hyundai uspješno natječe pod okriljem BRC Racinga sa i30 TCR, još neko vrijeme ćemo morati da pričekamo na prošireni bodykit za i30.

Sa i30 N Option, Hyundai zaključuje ponudu svojih sportskih N modela. Option se izdvaja na samom vrhu kao najekstremnija varijanta. Zvanična prezentacija i početak prodaje N Option modela se očekuje u bliskoj budućnosti.

Autor: Redakcija