Peugeot širi ponudu SUV modela

05.02.2018 u 23:28

Peugeot 4008 SUV coupe stiže 2020. godine

Peugeot želi da nastavi nizati uspjehe koje postiže sa svojim SUV-ovima 2008, 3008 i 5008. Shodno tome, u planu je predstavljanje četvrtog SUV-a. Novi model imat će najviše sportskih primjesa, barem što se tiče izgleda. Sudeći prema tome da između 3008 i 5008 u nomenklaturi ostaje prazno mjesto, očekuje se da novi model ponese naziv 4008.

Novi Peugeot, inspirisan je uspjehom BMW-ovih kupe krosovera, a po uzoru na njih, 4008 imat će produženu, padajuću liniju krova. Posjedovaće veliki broj jedinstvenih stilskih detalja, poput svjetlosnih grupa u obliku oštrica, urađenih u LED tehnologiji, agresivne rešetke hladnjaka i prepoznatljivog jednodijelnog seta zadnjih svjetlosnih grupa. Elegantniji profil 4008 ponudit će i atraktivniji stil od klasičnih krosovera iz game, a sve s ciljem da bude što konkurentiji na tržištu.

"Sjećate li se kada smo vam prije dvije godine rekli da ćemo publici predstaviti pet novih terenaca u naredne dvije godine? Mi smo naš cilj ostvarili i predstavili smo pet modela, tri za evropsko tržište i dva za kinesko. Vrijeme je da se vratimo svojim korijenima, ali nastavit ćemo i širenje SUV ponude jer je taj segment tržišta sve jači i jači.", rekao je Jean Philippe Imparato, prvi čovjek Peugeota.

Očekuje se da paleta motora novog 4008 kreće od trocilindričnog turbo benzinskog PureTech agregata, a tu su i četverocilindrične opcije od 1.6 i 2.0 litara u BlueHDi izdanju. Benzinski 1.6 THP motor će biti ugrađivan i u ovaj model, kao i u DS 7 Crossback. Za ljubitelje brzine, tu su plug-in hibridne verzije sa osnovom na već pomenutom THP motoru koji će raspolagati snagom od 240 KS u slabijoj, i čak 300 KS u jačoj varijanti.

Dolazak ovog modela na tržište se očekuje 2020. godine.

Autor: Redakcija