Počela prodaja novog Audija RS4 Avant

04.11.2017 u 17:30

Audi RS4 Avant je svoj debi imao u Frankfurtu prije par mjeseci,a sada je započela njegova prodaja. Cijena "običnog" RS4 iznosi 79800 eura. Ako želite nešto više, za to ćete morati izdvojiti i veću svotu novca.

Za istinske entuzijaste i zaljubljenike u brzu vožnju, tu je paket opreme RS dynamic koji dolazi bez limitera brzine i nudi maksimalnu brzinu od 280 km/h. Takođe, Audi vam nudi stvari poput keramičkih kočnica, sportskog ovjesa uz mehanički Dynamic Ride Control (već viđen u RS5 kupeu). Najnoviji RS4 Avant donosi i veliku novinu po pitanju motora. Nova generacija dolazi sa 2.9 litarskim biturbo V6 motorom, što važi i za posljednje "zbogom" prepoznatljivom 4.2 V8 motoru. Snaga nove pogonske jedinice iznosi 450 KS uz obrtni momenat od 600 Nm. Snaga je ostala ista kao i kod starog, atmosferskog motora dok najveću razliku pravi obrtni momenat (170 Nm više u odnosu na prethodnu generaciju). Novi RS4 Avant je lakši od prethodnika čak 80 kilograma. Zahvaljujući tim unaprijeđenjima, novi RS4 Avant od 0 do 100 stiže za 4,1 sekundu.

S dolaskom novog RS4 Avant na tržište, možemo reći da je stiglo i novo doba za Audi kao brend. Već uveliko se priča kako će i gigant iz Ingolstadta posegnuti za trendom "downsizinga" s ciljem da drži korak s konkurencijom. Upravo ovu generaciju RS4 su proglasili 17% efikasnijom u odnosu na prethodnika. Tu tvrdnju potkrijepili su podacima o potrošnji koja je izuzetno mala ako gledamo snagu automobila i njegovu zapreminu (8,8 l/100 km) kao i podaci o emisiji CO2 od 199 g/km.

Potpuno isti motor mogao bi se naći i u novom RS5 Sportbacku. Osim toga, 2.9 litarski biturbo V6 bi mogao biti nova pogonska jedinica za njihov (za sada) jedini sportski automobil R8. Budućnost ovog motora je uistinu svijetla i sigurno je da će Audi ovaj motor sve više koristiti kao zamjenu za stare V8 motore.


Autor: Redakcija