Početak proizvodnje Kijinog novog crossovera XCeed

02.09.2019 u 13:59

Prije nekoliko dana je na sjeveru Slovačke, u mjestu Teplička nad Váhom, u predgrađu Žiline, počela proizvodnja novog modela

Kijina slovačka fabrika je nakon 14-dnevnog redovnog godišnjeg zaustavljanja proizvodnje pokrenula proizvodnju novog crossovera XCeed. Novi model je u javnosti premijerno predstavljen krajem juna u Kijinoj centrali u Frankfurtu. Radi se o šestoj izvedbi, koju će proizvoditi u toj fabrici, jedinoj ovog južnokorejskog giganta u Evropi.


Treća generacija Kia Ceeda je inače od sredine 2018. širom Evrope raspoloživa u hatchback i karavanskoj izvedbi, kojima se početkom ove godine pridružio i shooting brake ProCeed, kao i sportske izvedbe GT (Ceed i ProCeed), koji su popravili prodaju porodice Ceed za čak 41% u odnosu na prošlu godinu. Porodica Ceed će se po očekivanjima još bolje iskazati u drugoj polovini godine, jer se do kraja godine očekuje lansiranje novih hibridnih izvedbi.

U prvih šest mjeseci ove godine su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, jednoj od najsavremenijih fabrika automobila na svijetu, proizveli 180.200 putničkih vozila i 222.000 motora (proizvode ih i za sestrinski Hyundai). Nakon osam godina se u aprilu zaključila proizvodnja monovolumena Venga, koja je svoje mjesto ustupila novom gradskog crossoveru XCeed. Modeli Sportage, Ceed i Venga su prvom polugodištu našli svoje kupce u čak 95 zemalja svijeta – najpopularniji su bili u Rusiji (16 % ukupne proizvodnje), Velikoj Britaniji (15 %), a više od 10 posto izvoza su dostigli i u Njemačkoj.

Autor: Redakcija