Porsche oborio rekord Nordschleifea star 35 godina

29.06.2018 u 11:34

Bolje rečeno, popravili su vlastiti

U Volkswagenovoj grupaciji ovih dana nižu rekorde i pune naslove svih svjetskih medija. Nakon što je Romain Dumas za volanom Volkswagena I.D. R prošlog vikenda senzacionalno oborio rekord na brdskoj trci Pikes Peak, sada je došao red na Porsche. Svi koji bar malo prate vijesti iz automobilizma, upoznati su sa Porscheovim poduhvatom, odnosno izazovom koji su postavili pred sebe i svoj modela 919 Hybrid Evo. Njihov cilj je da ostave „potpis“ ovog modela na najznačajnijim svjetskim autodromima. Rekord na Spa Francorchamps je već oboren, a nakon Spa, plan je bio da pokore i Nordschleife.

Nordschleife. Najbrutalnija staza na svijetu. Mjesto koje uništava i automobile i vozače. Ultimativni izazov za svakoga ko se na njoj nađe. Rekord na Nordschleifeu je stvar prestiža i lične satisfakcije. I automobilističke vječnosti. Ako želite da se godinama priča o vama, odete na Nordschleife i oborite rekord. Ne zvuči jednostavno, ali za Porsche je to izgledalo poput dječije igre.

Prije 35 godina su postavili rekord kruga kojem se niko nije uspio približiti do danas. Stefan Bellof je smatran za najvećeg talenta svog vremena. On je davne 1983. Godine postavio rekord za volanom, ni manje ni više, Porschea. Radilo se o modelu 956 C koji je svojevremeno važio za jedan od najnaprednijih trkačkih automobila. Danas je došao red da ga zamijeni drugi model. Na tron je stupio 919 Hybrid Evo. Najbrutalniji automobil koji je izašao iz Porscheove fabrike. A za volanom je bio Timo Bernhard. Kombinacija vrhunskog vozača kakav je Bernhard i zvijeri od 1160 KS, što je snaga kojom raspolaže 919 Hybrid Evo dovela je do novog rekorda. Najbolje vrijeme kruga na Nordschleifeu sada iznosi 5:19.55.

Do zvanične „penzije“, 919 Hybrid Evo će biti vožen na Brands Hatchu, Laguna Seci i Goodwood Festival of Speed.

Autor: Redakcija