Porsche rekao zbogom dizelima

25.09.2018 u 08:08

Fokus na hibridnim i električnim automobilima

Iz Porschea su najavili kraj proizvodnje dizelskih modela. U svom saopštenju, kažu da interes za njihovim dizelskim modelima sve više opada i da se fokus prebacuje na budućnost, odnosno na hibridne i električne automobile.

Direktor Porschea, Oliver Blume, ističe da oni ne žele umanjiti vrijednost dizelaša i da oni i dalje imaju veoma važan udio na tržištu. Ipak, za Porsche nemaju posebnu vrijednost jer u svojoj kratkoj historiji, nisu bili naročito popularni. Sasvim očekivana i racionalna odluka Porschea je okretanje hibridima jer interes tržišta za takvim automobilima je sve veći, a najavu ovakvog raspleta imali smo prilikom predstavljanja novog Cayennea jer je dizelska verzija ovog modela po prvi put izostavljena.

Nešto ranije ove godine, objavljeno je da bi do 2022., Porsche trebao udvostručiti svoje investicije u razvoj "zelenih" automobila, a do 2025. bi svaki drugi Porsche trebao imati ili hibridni ili potpuno električni pogon. Prvi korak ka ostvarenju te tvrdnje je i model Taycan, koji stiže sljedeće godine, a kao glavnog rivala tom modelu vide Teslin Model S.

Autor: Redakcija