Predstavljen Audi Q8 - Novi SUV iz Ingolstadta

05.06.2018 u 19:51

Nakon mjeseci isčekivanja, Audijev novitet je prikazan javnosti

Stigao je i on. Njegovo veličanstvo - Audi Q8. I zaista je veličanstvo. Ako smo mislili da je Q7 "gromada" na cesti, onda je Q8 tu da nas razuvjeri jer je još širi od starijeg brata, ali je i niži. Razlog je jednostavan. Q8 ne dolazi na tržište kao običan terenac. On je tu da ponudi karakter sportskog coupe vozila upakovanog u tijelo terenca. Pionir u svijetu "coupe terenaca" je BMW koji je još prije 9 godina predstavio X6. Nešto kasnije je stigao i odgovor i Mercedesa, a Audi je najduže čekao.

U ovom segmentu teško je biti inovativan kada je dizajn automobila u pitanju, ali se Q8 znatno više razlikuje od X6 i GLE. Prednji kraj je prilagođen aktuelnom Audijevom "imidžu" pa tako Q8 dosta liči na novi A6, A7 i A8, dok su određene crte preuzete od modela Q7. Audi Q8 posjeduje znatno blaži pad linije krova koja je predstavljala manu modela X6 i GLE zbog manjka prostora za glavu. Zadnja svjetlosna grupa se prostire punom širinom zadnjeg kraja baš kao kod modela A7.

Iz Audija još nisu saopćili koje motore će nuditi za Q8, ali se očekuje da će imati i hibridnu izvedbu. U narednom periodu očekujemo još informacija vezanih za novi Audijev model, a do tada nam ostaje da uživamo u zvaničnim fotografijama Q8.


Autor: Redakcija