​Predstavljen BMW X7

17.10.2018 u 15:12

Najveći BMW-ov SUV

Pisali smo o tome kako bi trebao izgledati. Pisali smo o početku proizvodnje ovog modela. Međutim, Bavarci su nas ostavili u isčekivanju zvaničnog predstavljanja ovog modela. Sada je čekanju došao kraj i sada možemo reći da vidimo konačan proizvod. Stigao je BMW X7.

Bavarski Golijat je tu. S pravom ga tako nazivamo jer je od modela X5 duži oko 23 cm, a od standardnog modela serije 7 kraći je nešto više 7,5 cm. I ne samo da je svojim gabaritima nadmašio ostale modele. Iz BMW-a su se pohvalili i najvećim "bubrezima" ikada, aludirajući na prepoznatljiv dizajn maske hladnjaka.

Na prvi pogled, radi se o tipičnom BMW-u. Krase ga elegantne linije, oštar izgled i naravno, jasan SUV "look". Ako je neko očekivao terensko vozilo, onda nam je žao, ali BMW se orijentisao isključivo prema modernim SUV modelima koji vam daju dominantnu ulogu na cesti, ali se van ceste i ne snalaze baš najbolje.

Voljeli ili mrzili ono što rade u BMW-u, još jednom su pokazali da imaju savršenu formulu za stvaranje praktičnog paketa. Zahvaljujući izrazito ravnoj liniji krova putnici u zadnjem redu imaju dovoljno prostora za glavu. BMW X7 može poslužiti i kao monovolumen jer svi dolaze sa tri reda sjedišta u standardnoj opremi te se tu posebno ističe prednost ravnijeg krova. Prostora u prtljažniku imate na pretek. Samo iza trećeg reda sjedišta imate čak 1376 litara, a ako preklopite oba reda sjedišta, zapremina se skoro udvostruči na 2548 litara.

Enterijer karakterističan, BMW-ovski. Na prikazanom modelu, radi se o dvobojnom enterijeru lijepog kontrasta sa kombinacijom materijala koža/drvo. Luksuz na nivou. Sve to čini ovaj automobil dodatno skupljim. Ogroman panoramski krov kabinu čini još svjetlijom i prozračnijom. Kao dodatnu opremu, iz BMW-a su naveli Harmon Kardon ozvučenje kao i LED osvjetljenje panoramskog krova koje može simulirati različite dezene.

Kada je pogonska jedinica u pitanju, kupci će moći da biraju između 3.0 litarski rednog "šestaka" sa turbo punjačem za model xDrive40i i 4.4 litarskog V8 biturbo motora za model xDrive50i. Šestocilindarski agregat razvija 335 KS, dok V8 razvija 456 KS. U oba slučaja, upareni su sa 8-stepenim automatskim mjenjačem koji prenosi snagu na sve točkove.

BMW X7 u prodaji će se naći od marta 2019. godine, a narudžbe se počinju primati već ovog mjeseca. Cijena automobila iznosi oko 130.000 KM za xDrive40i, dok za jači, xDrive 50i, kupci će morati da izdvoje 162.000 KM.


Autor: Redakcija