Predstavljen Mercedes-Benz EQC

04.09.2018 u 20:50

Njemački premijum gigant Mercedes-Benz predstavio je svoj prvi potpuno električni model, SUV EQC

"Siguran, tih i uglađen, ali prije svega – istinski Mercedes", ukratko je opisan EQC na svjetskoj premijeri u Stokholmu. EQC je prvi Mercedesov automobil lansiran pod EQ brendom koji predstavlja EV diviziju Daimlera. Mercedesov električni SUV je malo veći od GLC-a, uz veći međuosovinski razmak skoro kao u E-klasi. Baterijsko pakovanje kapaciteta 80 kWh smješteno u podu, omogućava da EQC pređe oko 500 kilometara između dva punjenja.

Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obje osovine, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, a prednji zadužen za efikasnije korištenje energije. Zajedno raspolažu sa oko 400 KS i 765 Nm, a ubrzanje 0-100 km/h sa pogonom na sva četiri točka traje oko pet sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.

U unutrašnjosti se ističe MBUX multimedijalni sistem koji je premijerno predstavljen u novoj A-klasi i očekuje se da nudi brojne EV funkcije. Mercedes će da proizvodi EQC u pogonu u Bremenu gde se pravi i njegov najprodavaniji model C-klasa sedan, a krenuće u prvoj polovini sljedeće godine.

U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji "paket" u poređenju sa rivalima, ali nisu željeli da otkriju koliko će da košta. Daimler će da investira 10.000.000.000€ u svoju električnu postavu i uz Porsche sa Taycanom, Audi sa E-tronom i Jaguarom sa I-Paceom izvršiti dodatni pritisak na lidera ovog segmenta Teslu.

Mercedes će potrošiti milijardu dolara na globalnu mrežu proizvodnje baterija, a u planu je deset potpuno električnih modela do 2022. "Nema alternative za klađenje na električne automobile, pa ulažemo sve. Ovo je samo početak", rekao je izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche.


Autor: Redakcija