Predstavljen novi Audi A7

19.10.2017 u 23:21

Nakon nekoliko sedmica najavljivanja, Audi je konačno predstavio novi A7 - perjanicu među sportskim limuzinama

Predstavljanje je održano u novom dizajnerskom centru Audija, a njemu su prisustvovali šef razvoja Peter Mertens kao i direktor Audija Ruper Stadler. Oni su tom prilikom rekli nekoliko riječi o novom modelu u Audi gami.

Prema njihovim riječima, model je baziran na konceptu Prologue prikazanom 2014. godine. Potpuno novo lice Audija A7 oblikuje niska i široka maska hladnjaka sa novim,nešto užim svjetlima. Kao i kod A8, zadnji kraj novog A7 karakteriše spojena zadnja svjetlosna grupa koja se prostire njegovom cijelom dužinom.

Iz Audija su istakli da su radili na ekonomičnosti novog A7 pa je nova generacija obogaćena i hibridnim sistemom. Koliko su ozbiljno radili u Audiju, svjedoči i potpuno novo zadnje vješanje,a takođe su unaprijedili i zračni ovjes.

U unutrašnjosti,vlasnik će na raspolaganju imati MMI infotainment sistem koji se može kontrolisati na dodir kao i glasovnom komandom.

Audi će za model A7 nuditi dva V6 agregata i oba će biti ponuđena sa „mild“ hibridnim sistemom od 48 V. Kao osnovni model, gigant iz Ingolstadta nudit će trolitarski V6 turbo motor koji razvija 340 KS, a 0-100 ubrzava za 5.3 s. U budućnosti, Audi je najavio još šestocilindarskih i četverocilindarskih motora, kako dizelskih, tako i benzinskih. Prava poslastica nas očekuje sa modelima S7 i RS7 koji će kao i u prethodnoj generaciji nuditi vrhunske performanse.

Početak prodaje novog A7 planiran je za februar 2018. godine (Njemačka), a cijene kreću od 67 800€.

Autor: Rijad Begić