Prototip VW Pola R u procesu testiranja

03.11.2017 u 13:01

Insajderi u kompaniji Volkswagen otkrili su da je prototip visokoperformantnog Pola R u procesu testiranja, ali još uvijek samo u svrhe istraživanja i procjene te da još nije odlučeno da li ovaj model ima proizvodnu budućnost.

Modifikacija je relativno jednostavna. Potpuno isti 2.0 turbo motor koriste VW Golf R i Polo GTI. Osim motora, Polo takođe može prihvatiti i Golfov sistem pogona na sva četiri točka obzirom na to da dijele potpuno istu MQB platformu. Ono što može predstavljati problem je znatno povišena masa automobila kao i sama cijena kojom bi se Polo duboko upleo u Golfovu "teritoriju".

Drugi brendovi VAG koncerna takođe planiraju da koriste motor od 300 KS iz Golfa R, prvenstveno se tu misli na Škodu i Seat, što bi moglo dati solidan temelj za proizvodnju Pola R. Svim ljubiteljima Volkswagen Pola koji žele vidjeti ovaj model u najjačoj R verziji u prilog ide i činjenica da se sama R linija širi pa je prije par dana najavljen i T-Roc u R varijanti kao nezvanična zamjena za Scirocco R koji se više neće proizvoditi.

Volkswagen je prije četiri godine predstavio cestovnu verziju svog WRC Pola. Automobil je proizveden u 2500 primjeraka, a pokretao ga je 2.0 turbo motor koji je isporučivao 217 KS.

Autor: Redakcija