Prvi teaser nove A-klase

26.01.2018 u 17:36

Bliži se premijera četvrte generacije Mercedesovog hatchbacka

Mercedes-Benz je objavio prve teasere nove A-klase. Iako se sa dostupnih fotografija ne može puno stvari otkriti, sudeći po izgledu prednjeg kraja, nova A-klasa će imati dosta dizajnerskih elemenata koje je Mercedes uveo na novom CLS-u. Prednjim krajem dominira široka maska i upečatljiva trokraka zvijezda, a agresivan izgled upotpunjuju usisnici u stilu modela sa AMG oznakom.

O novoj generaciji A-klase nema mnogo detalja, ali veoma bitan detalj koji je poznat je veličina automobila. Još uvijek aktuelna generacija, bila je nerijetko na udaru kritika zbog manjka prostora u automobilu. Sa novom generacijom, ta mana bi trebala biti otklonjena. Takođe, Mercedes ide u korak s vremenom pa će tako ponuditi i plug-in hibridnu verziju A-klase. Ljubitelji novih tehnologija će osim toga, biti zadovoljni i enterijerom koji će imati dva 12,3'' ekrana, jedan koji obavlja ulogu brojčanika, a drugi je rezervisan za infotainment sistem.

Po uzoru na Audi, Mercedes će imati dvije sportske izvedbe svog hatchbacka. Tako će S3 dobiti konkurenciju u novom A35 AMG modelu čiji će motor razvijati 300 KS, a najekstremnija izvedba, A45 AMG će pod haubom imati 2.0 litarski turbo motor koji će razvijati preko 400 KS. Kako bi bio konkurentan Audiju RS3, A45 AMG će imati pogon na sve točkove, brži mjenjač, veoma nisko težište i podesivu visinu. Sve navedeno, trebalo bi biti dovoljno da A45 AMG bude najbolji sportski hatchback ikada proizveden.

Zvaničnu premijeru ovog modela očekujemo na ženevskom sajmu koji se održava u martu.

Autor: Redakcija