Škoda prikazala lice osvježene Fabije

08.02.2018 u 16:18

Škoda je putem interneta prikazala javnosti osvježenu Fabiju koja će debitovati u Ženevi

Nova Fabia će se u Evropi nuditi sa trocilindarskim motorima, MPI i TSI. MPI motori dolaziće u dvije varijante, od 44 kW i 55 kW, a TSI agregati će imati 70, odnosno 81 kW. Zanimljivo je da iz Škode nigdje nisu spomenuli dizelske motore, ali je malo vjerovatno da će Fabia ostati bez dizelskih agregata. Snaga će se prenositi na točkove pomoću petostepenog manuelnog mjenjača, a u ponudi će biti i automatski mjenjač sa duplim kvačilom.

Osvježena Fabia ima mnoga tehnološka unaprijeđenja. Vozač će sada imati asistenciju sistema za detekciju automobila u mrtvom uglu, kao i opciju automatskog gašenja dugih svjetala kada naiđe drugo vozilo u susret, a zadržana je autonomna kočnica koja radi na brzinama do 30 km/h.

Izvana, Fabia je dobila blago "zatezanje bora". Kako su nas navikli iz VW grupacije, promjene su suptilne i teško primjetne. Fabia sada ima nešto oštrije linije što je doprinijelo agresivnijem izgledu automobila. Unutra, Fabia je opremljena ekranom dijagonale 6,5'' koji služi za kontrolu infotainment sistema. Kupci će moći da doplate i opciju dva USB ulaza za putnike na zadnjoj klupi.

O cijenama nema zvaničnih podataka, ali sudeći po izjavama Škodinih čelnika, Fabia će zadržati "staru" cijenu.


Autor: Redakcija