​Stigla je Škoda Scala

06.12.2018 u 21:15

Škoda predstavila direktnog rivala Golfu

Sa novim karakterom, dizajnom, tehnologijom i novim imenom, Škoda Scala u potpunosti redefiniše dosadašnju ponudu kompakt modela iz Škode. Ime „Scala“ potiče od latinske riječi za stepenice, simbolizujući početak uspinjanja na vrh. Ovaj hatchback kombinuje emotivan dizajn uz visok stepen funkcionalnosti kao i najsavremenije tehnologije povezivosti i po prvi put prenosi senzacionalni dizajnerski jezik korišten u Vision RS konceptu na serijski model.

Bernhard Maier, CEO Škode, prisutnima se obratio uz kratku prezentaciju onoga što Scala znači za Škodu:

„Započinjemo novo poglavlje u ponudi Škodinih kompaktnih modela, a upravo za početak smo izabrali potpuno novi model – Scalu. Scala postavlja nove stanarde u svom segmentu u pogledu tehnologije, dizajna i sigurnosti. Scala na savršen način utjelovljuje Škodin prepoznatljivi pristup „pametnog razumijevanja“. Uvjereni smo da Scala ima najbolje šanse da redefiniše A segment za Škodu.“

Lansiranjem Scale, Škoda pravi nekoliko koraka u razvoju i potpuno se repozicionira u segmentu. Sa svojom izvrsnom povezivosti, visokokvalitetnom opremom i prefinjenim materijalima, Scala postavlja nove vrijednosti za brend, ali i kompletan segment.

Kao ciljnu grupu, Škoda vidi mlađe ljude, dizajnerski orijentisane korisnike Interneta, kao i one koji vole uživati u izdašnom prostoru koji Škodini automobili uistinu nude. Scala se

Škoda Scala nudi visoku razinu aktivne i pasivne sigurnosti, Full-LED svjetla, dovoljno prostora u prtljažniku, ali i u kabini za putnike. Kao veoma važan podatak, ističe se najveća zapremina ptrljažnika u segmentu, kao i najbolji odnos uloženo-dobijeno.

Dizajn eksterijera je do sada neviđen. Ovo je prvi model koji implementira sljedeći stepen razvoja dizajnerskog jezika češkog brenda, a to radi na veoma emotivan i autentičan način. Ovo je prvi model koji na vratima prtljažnika nosi natpis „ŠKODA“ umjesto uobičajenog znaka.

Aluminijski naplatci dolaze u najvećoj dimenziji od 18'', zajedno sa produženim zadnjim prozoskim staklom kreira dinamičan akcent, jedinstven u segmentu.

Enterijer nove Scale je u potpunosti baziran na konceptu Vision RS. Kombinuje ergonomiju i emotivnost uz izdašnost prostora karakterističnog za Škodu. Instrument tabla ima vrhunsku površinu presvučenu mekanom pjenom sa teksturom koja podsjeća na kristalne strukture. Na instrument tabli je postavljen i ekran osjetljiv na dodir, preko kojeg upravljate infotainment sistemom. Ugodna atmosfera je stvorena i ambijentalnom rasvjetom u toplim nijansama i obojenim šavovima. Po prvi put u segmentu je u ponudi i električni podizač vrata prtljažnika što ovaj auto pozicionira daleko iznad konkurencije.

Vaš auto je i vaš saputnik. Škoda Scala svom vozaču nudi širok spektar asistencija koje vožnju čine znatno lakšom ma kakvi su uslovi na cesti. Među dodacima se ističe bočna asistencija koja vam detektuje vozila koja se približavaju i žele vas obići, ili se nalazi od 70 m udaljeno u mrtvom uglu, čak 50 metara dalje nego sa standardnim Blind Spot detektorom. Adaptive Cruise Control (ACC) koji se može koristiti na brzinama i do 210 km/h kao i pomoć pri parkiranju su takođe opcionalni. Lane Assist (pomoć za zadržavanje vozila u traci), Front Assist i City Emergency Brake (kočenje u slučaju nužde) dolaze kao dio standardne opreme.

Sigurnost je najbitnija, kako za vas tako i za vaše saputnike, a Scala posjeduje čak 9 zračnih jastuka, uključujući i zračni jastuk kod koljena vozača, i po prvi put u segmentu, u ponudi su i bočni zračni jastuci nazad. Crew Protect Assist je zadužen da pravovremeno zategne prednje sigurnosne pojaseve i automatski zatvori prozore.

Škoda Scala i dalje u ponudi ima i dizelske i benzinske motore, a u ponudi je i jedan motor na CNG. Izbor motora se sastoji od pet mogućih varijanti agregata sa rasponom snage od 66 kW/90 KS do 110 kW/150 KS. Ponuda benzinskih motora je raznovrsnija. Tako je Scalu moguće naručiti sa 1.0 TSI motorom jačine 95 i 115 KS, a najjači benzinac i ujedno najjači motor u ponudi je 1.5 TSI koji razvija 150 KS. Slabiji od 1.0 TSI motora moguće je dobiti samo sa 5-stepenim ručnim mjenjačem, dok su jači 1.0 i 1.5 dostupni sa 6-stepenim manuelnim i 7-stepenim DSG mjenjačem. Ponuda dizelaša je za sada svedena na samo jedan motor, 1.6 TDI od 115 KS uparen sa 6-stepenim manuelnim, ili 7-stepenim DSG automatikom. I jedini CNG motor, 1.0 G-TEC razvija 90 KS i u ponudi je samo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem.

Početak prodaje Škoda Scale planiran je za prvu polovinu 2019. godine.

Autor: Redakcija