Stiže još vanjskih zračnih jastuka

07.10.2013 u 13:44

Prema navodima TRW-a, jednog od vodećih proizvođača dijelova za razne svjetske proizvođače automobila, na jednoj će njemačkoj premium limuzini do kraja ovog desetljeća debitirati vanjski zračni jastuci

Svrha im je dakako povećati sigurnost prilikom bočnih udara u vozila. Naime, ovi će zračni jastuci biti smješteni u pragove ispod vrata i otvarat će se u djeliću sekunde prije udara drugog vozila ili bočnog udara u neku drugu prepreku. Zapremina će im iznositi oko 200 litara, što znači kako će biti dugački oko 2 m, široki između 15 i 20 cm te 70 cm visoki, što znači kako će s boka štititi putnike sprijeda i otraga do otprilike ispod visine ramena putnika.


Kako bi se mogli brzo otvoriti (20 do 30 milisekundi) koristit će se dva sistema napuhavanja po svakom zračnom jastuku. Poseban materijal garantuje veću čvrstoću ovih jastuka, no proizvođači će ih moći prilagoditi svojim potrebama.

U narednom razdoblju TRW će razviti interakciju između nadzornih sistema temeljenih na radarima i kamerama kako bi mogao reagirati u pravom trenutku.

Inače, razvoj ovog sistema je potpomognut sredstvima EU-a i započeo je prije tri godine u Španjolskoj.

Na kraju podsjetimo kako je Volvo na ženevskom auto salonu ovog proljeća predstavio svoj zračni jastuk za pješake na modelu V40. Radi se o sustavu koji pri nižim brzinama u slučaju naleta na pješaka odiže poklopac motora i napuhuje zračni jastuk iz baze vjetrobranskog stakla kako bi se spriječio udar glavom u vjetrobransko stakle i prednje nosače krova.

Izvor: http://www.autonet.hr/stize-jos-vanjskih-zracnih-jastuka