TEST: Audi A4 2.0 TDI S-Line

02.03.2016 u 11:07

Luksuz, dinamika, sport, tehnologija i kvalitet su samo neke od asocijacija koje nas vežu za Audi. Proglašen automobilom godine u Bosni i Hercegovini, Audi A4 u najnovijoj generaciji, petoj po redu, može primjeniti sve gore navedene asocijacije, stoga novi Audi A4 predstavlja sam vrh ponude u ovom segmentu vozila


Audi A4 nov je automobil u svakom pogledu, novi2-litreni TDI sada dolazi s početnih 150 KS, a u pogledu očuvanja okoliša emitira samo 99 grama CO2, dok je testni model Audi A4 S-Line pokretao 2-litreni motor koji isporučuje 194 KS. Ubrzavanjem od 0 do 100 u svega od 7,2 sekunde, naglašava sportski duh koji smo spomenuli. Izuzetno dinamičan i agilan, a opet nevjerojatno uglađen i ono najvažnije štedljiv. Prilikom testiranja, potrošnja ispod 5 litara bila je redovna čak i pri dinamičnijoj vožnji. Potpuno nova priča je platforma na kojoj se sada proizvodi samo Audi i Bentley. Audi kao prava premium marka svoju platformu dijeli sa velikanom poput Bentleya. Odmak od matičnog Volkswagena sada je očit, a zasigurno će biti i veći. Ovo se čini kao pun pogodak pa u vožnji Audi A4 oduševljava u svakom pogledu. Neravninama i zavojima vlada kao pravi gospodar prstenova kao što ga neki i nazivaju. Testnom modelu velik doprinos u stabilnosti doprinio je već dobro poznati quattro pogon.


U pogledu tehnologije,sve što bismo poželjeli možemo dobiti u novom A4. Lista osnovne i dodatne opreme gotovo je nesaglediva, a pravo iznenađenje je količina serijske opreme. Upravo i naš testni model bio je takav,počevši od čitača memorijskih kartica i CD medija, AUX ulaza i čak dva USB priključka,automatske trozonske klime, instrument table u displeju, LED svijetala...


Audi je sportska premium marka. Ovo nije nikakva tajna i to dobro zna svaki vozač Audija, a tome u prilog idu ibrojni uspjesi ove marke u Sportskim takmičenjima. Inspiriran sportom, upravo je takvog izgleda i novi Audi A4.Najmanji otpor zraka u klasi automobila, agresivne linije, zaista nisko težište, orijentiranost interijera vozaču, sve su ovo elementi koji otkrivaju sportski gen.Prednji kraj djeluje izuzetno agresivno i dinamično, a bočna linija poput oštrice veže zadnji i prednji kraj. LED svjetla u potpuno novom izgledu samo upotpunjuju priču.

Nova upravljačka jedinica klime izvedena je jednako atraktivno kao i cijeli novi A4. Naime, tipke prepoznaju dodir prsta pa tek naslanjanjem prstiju uvećavaju prikaz na izvrsnom OLED zaslonu prikazujući pojedinosti za postavljanje.Svaki materijal je na opip prsta pravi užitak, a svaki spoj, svako dugme, jednostavno svaki komadić novog Audija A4 odaje dojam pravog premium proizvoda. Prostrani gepek i stražnja klupa biti će sasvim dovoljni za udobna duža porodična ili poslovna putovanja.

I na kraju, cijena testnog modela iznosi 95.500,00 KM.

Autor: Redakcija