Upitna sudbina Jaguarovih R modela

02.04.2018 u 21:25

Prije samo nekoliko godina, Jaguar F-Type R je stajao ponosno na vrhu flote sportskih automobila Jaguar. Sada, britanski proizvođač razmišlja da odustane od R modela, kako bi sva pažnja bila usmjerena ka automobilima koji nose oznaku SVR.

Naime, tokom intervjua sa magazinom Auto Express, direktor dizajna Odjeljenja za specijalna vozila kompanije Jaguar, Wayne Burgess, je izjavio da se već javila konkurencija između modela F-Type R i F-Type SVR. On je dodao: „Da budem iskren, Jaguar je još uvijek mali brend koji u stvarnosti nema dovoljno prostora u svojoj gami, da bi svaki model imao R i SVR varijantu“.

Ako Jaguar zaista odustane od modela F-Type R, a nakon njega i drugih modela sa ovom oznakom, u gami kompanije će biti samo performantni automobili sa oznakom S i SVR.

Pravi primjer za to je model F-Pace koji nije dostupan u R varijanti, ali je umjesto njega tu verzija sa trolitarskim V6 agregatom sa kompresorom koja nosi S oznaku, ali i verzija sa SVR oznakom koja je premijerno predstavljena na Sajmu automobila u New Yorku, prije par dana, koji ispod haube posjeduje petolitarski V8 agregat sa kompresorom.

Autor: Redakcija