Uspješna godina za Aston Martin

08.01.2018 u 08:31

2017. godina je iza nas, a javnosti se prezentuju rezultati postignuti u prošloj godini

Aston Martin je saopštio da su po prvi put nakon 2008. prodali preko 5.000 automobila tokom godine. Iako to nije najbolji rezultat u historiji kompanije, proizvodnja kompanije je na svom vrhuncu gledajući posljednjih devet godina. Tome najviše doprinosi proizvodnja modela DB11, kao i posebnih modela Vanquish Zagato i Vantage GT8. Ukupna cifra prodatih Aston Martina iznosti 5.117 primjeraka, sa tendencijom rasta u nadolazećoj godini na tržištu Sjeverne Amerike, Velike Britanije i Kine

U usporedbi sa 2016. godinom, maloprodaja je doživjela porast od 58%, dok je veleprodaja porasla za 38%. Kao rezultat toga, Aston Martin očekuje da njihov prihod premaši prijašnjih 180 miliona funti. Gledajući u budućnost, Aston Martin nastavlja da radi na izgradnji nove fabrike u St.Athanu u Velsu, a kraj radova se očekuje tokom 2019. U novoj fabrici proizvodiće se potpuno novi model, prvi SUV u historiji kompanije-DBX.

"Nastavljamo da idemo ispred svih naših očekivanja, i po pitanju finansija, ali i ispunjavanja ciljeva za DB11 kao i specjialne modele. Dobar prodajni rezultat pokazuje da je naš plan transformacije uhvatio zamah. Druga faza tog programa bi trebala biti velikim dijelom završena tokom 2018., a to podrazumijeva predstavljanje nasljednika Vanquisha i proizvodnju novog Vantagea, a sve sa ciljem povećanja profita za kompaniju.", izjavio je Andy Palmer, predsjednik Aston Martina.

Autor: Redakcija