Volvo FH

20.09.2013 u 14:19

Već gotovo 20 godina FH je admiralski brod švedskog proizvođača a njegov najnoviji model sad postavlja standard za kamione u brojnim područjima. Osim mnoštva tehničkih novotarija ovo je i prvi kamion koji istinski ulazi u svijet informatičkog društva

Kako su nam kazali naši domaćini, novi Volvo FH otvara novo poglavlje u povijesti Volvo Trucksa. U razvoj ovog vrlo važnog proizvoda od kojeg se mnogo očekuje uložena su golema sredstva. S razglogom, jer naslijeđe modela FH obvezuje. Od 1993. Pa do danas je prodano više od 650.000 primjeraka što je više od 60 posto ukupne prodaje kompanije Volvo Trucks.

Kako smo već pisali u prošlom broju Transporta novi Volvo FH odlikuje se inovativnim idejama u svakom pogledu. Pasivna i aktivna sigurnost povećane su novim sigurnosnim kavezom i novim upozoravajućim sustavima. Kabina je sada veća čak do jednog kubičnog metra. Okruženje vozača i prostor za opuštanje optimizirani su kako bi funkcionirali na najbolji mogući način. Inteligentna tehnološka rješenja smanjuju potrošnju goriva, a izvrsna vozna svojstva skraćuju vrijeme transporta i poboljšavaju sigurnost na cesti.
Volvo Trucks nudi rješenja za tri aspekta kamionskog prijevoza koji imaju veliki utjecaj na profitabilnost: učinkovitost goriva, mobilnost i prosječnu brzinu. Nova Volvova pogonska linija I-Torque, čija će proizvodnja za Europu započeti u jesen 2013., zadovoljava zahtjeve norme Euro 6 i nudi značajno smanjenje u potrošnji goriva.
Kao što i samo ime govori, objašnjenje izvrsnih karakteristika linije I-Torque leži u visokom zakretnom momentu u kombinaciji s novim automatskim mjenjačem Powershift. I-Torque pruža čak 2800 Nm zakretnog momenta i radi na niskim brojevima okretaja, rezultat čega je tihi rad. Niži brojevi okretaja znače manje impulsa ubrizgavanja i izgaranja goriva i manje trenja. I-Torque djeluje u rasponu broja okretaja u kojem je motor D13 najučinkovitiji, između 900 i 1200 o/min. Visoka izlazna snaga sustava I-Torque razvija se zahvaljujući dvjema ključnim komponentama; novom motoru D13 Euro 6 koji proizvodi 460 KS/2800 Nm i novoj verziji automatskog mjenjača I-Shift s dvije spojke.
Visoko učinkoviti sustav Turbocompound, novi softver, tehnologija Common Rail i povrat ispušnih plinova (EGR) samo su neke od novih karakteristika koje ovaj motor čine učinkovitijim i smanjuju njegov utjecaj na okoliš.Novi mjenjač naziva se I-Shift 2. S ovom jedinicom, Volvo Trucks prvi je proizvođač koji ugrađuje automatski mjenjač s dvije spojke u teške kamione. I-Torque smanjuje potrošnju goriva čak do 4 posto. U kombinaciji sa softverom I-See, tehnologijom kompanije Volvo Trucks koja optimizira vožnju u uvjetima gdje se izmjenjuju nizbrdice i uzbrdice te drugim malim poboljšanjima, ona smanjuje potrošnju goriva čak do 10 posto.

Platformu koja kompaniji Volvo Trucks omogućava stvaranje uvjeta za maksimalnu mobilnost čine nadzor kamiona preko Interneta, učinkovitije planiranje servisne radionice i Volvo Action Service on Call. Ključ ovog postignuća leži u novoj elektroničkog strukturi serije Volvo FH. Uz pomoć komunikacijske jedinice pod nazivom izlazna jedinica telematike, uspostavlja se daljinska veza s kamionom preko GSM mreže. To servisnoj radionici omogućava nadzor stanja vozila iz daljine, pri čemu se prati trošenje kočnica i spojke te stanje akumulatora i filtra isušivača zraka. Daljinska veza također omogućava slanje informacija kamionu. Između ostalog, razni parametri mogu se daljinski podešavati. Na primjer, može se aktivirati pokazivač opterećenja ili kalibrirati mjerenje potrošnje goriva. Volvo Action Service on Call još je jedna karakteristika koja povećava sigurnost i zaštitu vozača. U kamionu ona je vidljiva prvenstveno po novoj tipki VAS na instrumentnoj ploči. Dovoljan je jedan pritisak i sustav uspostavlja vezu s referentom službe Volvo Action Service. Informacije koje se šalju iz kamiona omogućavaju povezivanje vozača s koordinatorom koji govori njegov materinji jezik. Volvo Action Service također može poslati kodove grešaka kamiona servisnoj radionici.

Već vrlo konkurentna paleta motora još je poboljšana uvođenjem nove revolucionarne pogonske linije I-Torque zahvaljujući kojoj Volvo FH postaje izvrstan vučni stroj bez obzira na vrstu transporta. Visoka kvaliteta i izravna veza sa servisnom radionicom osiguravaju mobilnost. Jednostavno rečeno, Volvo FH dat će zamah profitabilnosti transportne tvrtke.