Volvo XC90 - jedan od najsigurnijih automobila na tržištu

08.11.2013 u 10:36

Volvo je 2002. godine predstavljanjem modela XC90, sigurnost SUV vozila doveo u novu dimenziju. Sada, više od deset godina kasnije, američki institut za sigurnost na cestama (IIHS), ocijenio je vremešni švedski SUV jednim od najsigurnijih automobila na tržištu, dodijelivši mu prestižnu 2014 Top Safety Pick+ nagradu

„IIHS nagrada naglašava održivost našeg vodstva kada je u pitanju sigurnost. Potpuno novi XC90, koji stiže 2014. godine, donijet će niz inovativnih sigurnosnih elemenata, koji će nam pomoći da napravimo još jedan veliki korak prema našem dugoročnom cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu. Naša ultimativna vizija su automobili koji se ne sudaraju.“ - izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik Volvo Car grupacije.

Top Safety Pick+ nagrada rezultat je dobrih dostignuća u novom testu frontalnog udarca sa malim preklapanjem, koji prikazuje situaciju kada se prednjim lijevim uglom automobila udari u drugo vozilo ili statični objekat, kao što je recimo stub, što se pokazalo kao veoma ozbiljna situacija. U IIHS testu, tek 25 posto prednjeg dijela vozila sa vozačeve strane udara u fiksnu prepreku pri brzini od 64 km/h.

Inovativna frontalna struktura

Dok većina vozila moraju pretrpiti značajne strukturalne promjene, kako bi osvojili dobre ocjene u testu sa malim preklapanjem, Volvo XC90 je zadržao isti osnovni strukturalni dizajn, od prve pojave 2002. godine.

„Naša prednja struktura i sigurnosni kavez sastoje se od spoja različito kvalitetnih čelika. Posljednji IIHS test program potvrdio je vrhunske mogućnosti našeg rješenja. Slični strukturalni principi i čelik koriste se i u najnovijim Volvo modelima, a tehnologija će biti dodatno unaprijeđena u potpuno novom XC90.“ - tvrdi Broberg.

Volvo XC90 je treći Volvo model, koji je osvojio Top Safety Pick+ nagradu, otkad je IIHS proširio svoje testiranje novim testom sa malim preklapanjem u 2012. godini. Prije njega u novom sigurnosnom testu, briljirali su modeli S60 i XC60.

Autor: Miro Gerh