VW sprema Passatov facelift

06.01.2018 u 08:42

Restilizovani Passat stiže ove godine

Aktuelna generacija Passata sa nama je već tri godine. Svojom linijom i dizajnom nagovijestio je neki novi pravac za VW po pitanju vizuelnog identiteta njihovih vozila. Volkswagenova luksuzna limuzina osme generacije i dalje izgleda svježe i atraktivno, ali pojavio se mlađahni Arteon pored kojeg su ga prestali primjećivati.

Iz Volkswagena smatraju da je došlo pravo vrijeme da Passata podvrgnu blagom estetskom zahvatu. Prema pisanjima njemačkih medija, restilizovani Passat, sasvim očekivano, biće pod velikim vizuelnim uticajem Arteona i velikim transferom tehnologije. Očekuje se da će dobiti poluautonomnu tehnologiju vožnje, bolju povezanost sa pametnim uređajima, komande putem gestikulacije, kao i head-up displej i pregradu za bežično punjenje mobitela.

Sa novim izgledom stižu i novi motori. Tako će Passat biti pojačan novorazvijenim benzinskim 1.5 motorom sa polaznom snagom od 130 KS, dok je naprednija verzija jača za 20 KS. Na mjesto 1.8 TSI motora koji bi po svemu sudeći mogao biti "penzionisan", trebao bi doći 2.0 TSI motor sa 190 KS. Što se tiče dizelskih motora, 1.6 TDI bi mogao postati stvar prošlosti, a na njegovo mjesto bi mogao doći blagi hibrid.

Autor: Redakcija