Zvanične slike nove G-klase

05.01.2018 u 20:42

Pred zvaničnu premijeru nove generacije legendarnog terenca

Mercedes je krajem prošle godine pokazao unutrašnjost nove generacije G-klase koja je doživjela veliku promjenu. Prije par dana najčuveniji njemački proizvođač je prikazao kamuflirane fotografije, a ubrzo zatim su procurile i prve fotografije nove G-klase bez kamuflažnih folija. Za razliku od enterijera, spoljašnjost nije doživjela značajnije izmjene, tako da će i dalje "G-wagen" ostati vjeran 40 godina starom originalu. Što nikoga nije iznenadilo…

Kada se ipak detaljnije pogleda nova G-klasa je dobila novi izgled prednjeg maske i branika, a zna se i da je prednje vjetrobransko staklo pomjereno 30 mm naprijed što će povećati kabinski prostor. Unutrašnjost se uklapa u novu Mercedesovu liniju sa velikim ekranima i okruglim otvorima za ventilaciju. Uz to, na volanu će se nalaziti i kontrole osjetljive na dodir koje omogućavaju upravljanje infotainment sistemom bez skidanja ruku s volana. G-klasa je dobila i novu platformu. Šasija je daleko lakša nego prije. Pozadi se nalazi kruta osovina, dok je naprijed nezavisno prednje vješanje. Najmoćniji njemački terenac može savladati uspon pod uglom od 31°, a može proći kroz 70 cm duboku vodu, odnsno 80 cm duboko blato.

Novina je funkcija G-mode koja je namijenjena terenskoj vožnji sa kraćim prenosom, posebno prilagođenim ovjesom i upravljanjem. Mogu se očekivati V8 motori iz S-klase, kao i AMG 63 verzija. Snaga se prenosi pomoću devetostepenog automatskog mjenjača koji 40% snage šalje na prednje, a 60% na zadnje točkove. G-klasa će biti opremljena brojnim tehnološkim novinama, poput kamera visoke rezolucije koje prikazuju čitav prostor oko vozila. Ova opcija je korisna ne samo kod parkiranja, već i kod zahtjevne terenske vožnje.

Premijera je zakazana za Sajam automobila u Detroitu, a prodaja kreće na ljeto.


Autor: Redakcija