AMS RS održao takmičenje za sve Banjalučane

24.09.2013 u 20:38

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i ove godine se tradicionalno pridružio kampanji "Evropska nedjelja mobilnosti - dan bez automobila", pa je tim povodom u nedjelju (22. septembar) od 10 do 12 sati na Trgu Krajine u Banjaluci organizovano takmičenje u poznavanju saobraćajnih propisa i vožnji bicikla na poligonu spretnosti i nagrađeni su najbolji takmičari

Najbolji vozači bicikla koji su prošli poligon sa što manje kaznenih bodova i u što kraćem vremenskom roku dobili su prikladne nagrada. Za osvojeno prvo mjesto nagrada je bila bicikl, besplatno članstvo u AMS RS, svjetloodbojni prsluk i auto karta.

Kampanja "Evropska nedjelja mobilnosti" održala se od 16. do 22. septembra pod sloganom "Čist vazduh– ti si na potezu!" i u njoj je učestvovalo više od od dvije hiljade gradova u kojima su realizovane aktivnosti kako bi se smanjila aerozagađenja koja potiču od automobila i promoviše korišćenje alternativnih vidova prevoza, kao što su javni gradski prevoz, pješačenje i vožnja bicikla.

Kampanjom se želila skrenuti pažnja građanima na alternativne i ekološke vidove prevoza i kretanja kroz saobraćajem opterećene gradove. Cilj obilježavanja ove manifestacije je bio podizanje svijesti građana o šteti koju uzrokuje sadašnji trend korištenja motornih vozila na životnu sredinu i uopšte, na kvalitet života, ali i promovisanje održivih načina transporta kao oblika prihvatljivijih za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu kao što su biciklizam, pješačenje, javni prevoz, uzimanje saputnika u vozilu.

Vrhunac manifestacije je predstavljao "Dan bez automobila", koji je bio predviđen za nedjelju (22. septembar), kada su gradovi koji su učestvovali odvojali jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni saobraćaj tokom dana.

U periodu od 16. do 30. septembra 2013. godine AMS RS i auto-moto društvo "Banja Luka“ i Administrativna služba grada Banjaluka postavili su pokretni poligon na Trgu Krajina, na kojem se obavljala praktična obuka djece predškolskog i ranoškolskog uzrasta (od pet do devet godina) za bezbjedno učešće u saobraćaju. Na ovom poligonu djeca su imala mogućnost da usvoje osnovna znanja neophodna za bezbjedno učešće u saobraćaju krećući se kao pješaci i biciklisti.