AMS RS predstavio simulator čeonog udara

07.11.2017 u 14:54

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) je naučnoj javnosti, učesnicima Šeste međunarodne konferencije "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" u Banjaluci, predstavio novi saobraćajno-preventivni uređaj koji simulira dejstvo bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara u saobraćajnoj nezgodi

AMS RS i Auto-moto društvo "Banjaluka" predstavili su na Trgu Republike Srpske simulator povodom održavanja ove konferencije, kao i pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju, gdje su mališani iz banjalučkih osnovnih škola na realnom simulatoru imali priliku da pokažu svoje znanje i vještine.

Ovaj međunarodni naučni skup pozdravio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i tom prilikom istakao da je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama na putevima u Srpskoj za devet mjeseci ove godine smanjen za 18 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Čubrilović je naglasio da je, osim smanjenja broj poginulih, izuzetno značajan ostvaren uticaj na školsku omladinu i najosjetljivije učesnike u saobraćaju, kakvi su pješaci i biciklisti.

"Za dalje unapređenje bezbjednosti saobraćaja neophodno je rješavati problem `crnih tačaka`. Moramo biti svjesni da je BiH u bivšoj Jugoslaviji bila saobraćajno najnerazvijenija republika, a da ne govorim u evropskim razmjerama", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon otvaranje Međunarodne konferencije "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici".

Čubrilović je naveo da je za posljednjih 20 godina zaista mnogo urađeno na unapređenju ove oblasti, ali da je neophodno reagovati na konkretne primjere i rizična mjesta na putevima i upozoravati učesnike u saobraćaju.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske najzaslužnija za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na putevima u Srpskoj.

"Republika Srpska ima više od 4.000 km regionalnih i magistralnih puteva i više od 6.000 km lokalnih puteva. Stanje nije idealno, ali mi stalno radimo na unapređenju infrastrukture i eliminisanju takozvanih crnih tačaka", rekao je Trninić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović napomenuo je da je Republika Srpska među prvim u regionu primijenila evropsku direktivu za bezbjednost puteva i donijela odgovarajuće pravilnike, dok su "Putevi Srpske" prošle godine pregledali 200 kilometara najopasnijih dionica i identifikovali opasna mjesta.

"Na putevima u Srpskoj utvrđene su 24 `crne tačke`. Sad očekujemo analizu tih opasnih mjesta i preduzimanje mjera da se otklone uočeni nedostaci kako bi imali bezbjednije puteve", objasnio je Radović.

Šeste međunarodne konferencije "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" organizovali su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a jedan od partnera je Auto-moto savez Republike Srpske.

Izvor: http://www.ams-rs.com