Babić i Šikman: Sačuvati živote najmlađih učesnika u saobraćaju

13.10.2013 u 16:48

Zajednički cilj svih institucija u Republici Srpskoj, među njima i Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) je taj da se u saobraćaju sačuva što više života, posebno najmlađih, izjavio je danas (09. oktobar) u Banjaluci generalni sekretar AMS RS Ranko Babić

Babić je na pokretnom poligonu za obuku djece u sabraćaju, koji je u okviru preventivne akcije Ministarstva unutrašnjih poslova RS i AMS RS postavljen ispred Policijske akademije, istakao da, ako se na vrijeme ne krene sa preventivnom obukom najmlađih učesnika u saobraćaju, onda će se na kraju dobiti nekulturan, nevaspitan i neuk vozač koji će dovesti do toga da smrtno stradaju najnedužniji, a to su djeca.

AMS RS je sa kolegama iz MUP-a RS i policijske akademije postavio pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju na platou ispred Policijske akademije u banjalučkom naselju Borik, gdje su mališani iz predškolskih ustanova "Dora" i "Andrej", kao i učenici III-1 razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" usvojili osnovna znanja neophodna za bezbjedno učešće u saobraćaju krećući se kao pješaci i biciklisti.

"Zbog toga nam ove aktivnosti poput obuke djece u saobraćaju predstavljaju posebno zadovoljstvo i na njih smo navikli. AMS RS već 12 godina sprovodi kampanju "Obuka djece u saobraćaju" i prolazimo kroz sve gradove i opštine Republike Srpske. U okviru manifestacije "Dječija nedjelja" AMS RS daje najosnovnije znanje iz oblasti saobraćaja i učestvuje u povezivanju djece sa MUP-om RS, Policijskom akademijom i AMS RS", naglasio je Babić.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a RS Mile Šikman kazao je da je ova republička institucija sa zadovoljstvom ugostila najmlađe sugrađane i to starije grupe iz dva banjalučka vrtića i učenike trećeg razreda Osnovne škole "Dositej Obradović".

"U toku je kampanja MUP-a RS pod nazivom "Zaštitimo djecu u saobraćaju" i naš cilj je da na ovaj način damo svoj doprinos toj akciji i unaprijedimo bezbjednost najmlađih učesnika u saobraćaju. Zbog uzrasta, neiskustva i nepoznavanja pravila u saobraćaju, najmlađa populacija pravi greške u saobraćaju koje, nažalost, mogu biti kobne. Iz tog razloga odlučili smo da zajedno sa AMS RS postavimo pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju i kroz druženje upoznamo mališane sa pravilima i propisima, kao i saobraćajnim horizontalnom i vertikalnom signalizacijom", rekao je Šikman.

AMS RS svake godine podržava tradicionalnu manifestaciju "Dječija nedjelja" koja se od 7. do 13. oktobra ove godine odražava pod sloganom "Dječija prava i institucije".

Izvor: http://ams-rs.com