Kako bezbjedno voziti motor po kiši

11.09.2013 u 19:49

Vožnja motorom po kiši nije za svakoga. Zahtijevaju posebnu pripremu, vještine i iskustvo . Evo što trebate znati prije upuštanja u vožnji na mokroj avgusta, a da adekvatno opremiti .

1. Držite udaljenost

Kada se putevi su mokre što većoj udaljenosti ( u dužini od tri ili četiri vozila) između vas i ostalih u regiji . Važno je da se izbjegne ometanje koje mogu uzrokovati kapljice ili sprej vode. Zatim , u slučaju kočenja je potrebno , jer je to put zaustavljanja na mokrom mnogo duže . Takođe , razmak , pružajući dodatno vrijeme za hitne intervencije .

2. Smanjiti brzinu

Za motocikle samo mali dio gume u kontaktu sa asfalta. Iz tog razloga, gume u kontaktu s vodom , a pri većim brzinama , manje proklizavanja , što znači da su više vjerojatno da izgube kontrolu nad motociklom . Također, po mjeri brzina skretanja i vozite ravno .

3. Bez kočenja

Koliko god situacija zahtijeva brzu reakciju , ne kočite prejako . Pravilno liječenje zahtijeva blagi pritisak na obje kočnice istovremeno , uz postepeno povećanje snage kočenja . U suprotnom , iznenadna tlak će blokirati prednji točak i izazvati gotovo sigurno pad . Ova situacija može olakšati postojanje ABS sistema .

4. Izbjegavanje rizične površine

Pod ovim mislimo dodatni oprez prilikom prelaska staze, pješački prijelazi i drugi put u boji pruge, koji su vrlo klizavom od kiše i tako rizično. Pokušajte izbjeći poklopci , i svi ribnjaci , što može doprinijeti gubitku .

5. Budite uočljivi

Ovo je najvažniji savjet . Prvo , provjerite da je svjetlo . Da bi se više vidljiv, budite sigurni da nose nešto od fluorescentnih odjeću, kratke jakne ili prsluka .

Oprema za kišu

Još jedan uvjet za sigurno , ali što je više moguće i ugodan vožnja na dva kotača na kiši , a kiša je opremu . Te u rasponu od odgovarajuće odjeću koja će spriječiti vas od toga da bude mokro sezone ili osjetiti način . Evo što je tamo na tržištu.

1. Kaciga

Većina osnovni dio motocikla opreme. Za kišnih uvjeta , svakako su prednost " cijelo lice " kacigu. Ne zaboravite da je prije kiše na njih zatvoriti postojeće ventile . Za bolji pogled : Vizir SunBlock poput " Rajna avej " spray u kapi kiše brzo su uzeti iz tražilu i pušten horizont vozača.

2. Jakna

Ovaj komad odjeće čuva motorista od kiše na dva načina : ako je otporan na vodu , ili ako regularnom upaljač jaknu dodaje zaštitni sloj . Vodootporan sprej : Jakna koja se ne curi je da držite koristeći sprej za odbijanje vlage.

3. Pantalone

Primarna svrha jeans za motoriste je pružiti zaštitu u slučaju sudara . Sada su i vodootporan , a neophodni su za budućnost. Omoti : Dobra zaštita od kiše je termalni prekrivač za noge . Tržište je univerzalna , a oni koji su napravljeni od strane tačan mjeri .

4. Čizme

Kao druge dijelove motocikla opreme mora biti vodootporan , tako da je s ovim radom odjeću . Omoti : Štitnici za obuću od plastike ili gume su korisne za kišu .

5. Rukavice

Do sada se pokazao kao najbolji motocikl pribor koji je istovremeno otporan na kišu . Dakle, s rukavicama . Omoti : Ima vodootprne , ali postoje i posebne zaštite koje stavlja na standard rukavice .


Autor: Redakcija