Kako provjeriti i nadopuniti razinu motornog ulja?

23.07.2013 u 15:53

Održavanje ispravne razine motornog ulja ključno je za njihovo nesmetano djelovanje I dugi vijek samog motora. Možete navratiti do najbližeg servisa, gdje će posao rado obaviti umjesto vas, no ovdje je nekoliko savjeta kako da to napravite sami. Ovi praktični savjeti dati će vam detaljnije upute, vezane za vaš automobil. Uza sve dolje navedeno, budite sigurni da je motor ugašen i da ste ga osigurali od neželjenog pomicanja ručnom kočnicom. Pogledajte kako provjeriti i nadopuniti razinu motornog ulja?

1. Otvorite poklopac motora i potražite mjernu šipku. Najčešće se nalazi negdje ispred motora, blago obojane ručice.

2. Izvadite mjernu šipku i krpicom obrišite ulje sa nje.

3. Umočite je natrag u ulje, izvucite van i očitajte. Ako je razina na mjernoj šipci ispod oznake za minimalnu količinu, trebate ga doliti.

4. Da biste ga napunili, maknite poklopac za punjenje motornog ulja, polako dolijevajte ulje i zatim pričekajte nekoliko minuta, prije nego što opet provjerite razinu. Previše ulja može biti jednako loše kao premalo – ne smijete prepuniti motor. Da biste izabrali odgovarajuću kvalitetu ulja za motor svog vozila, pogledajte u knjižicu održavanja.

5. Poklopac zatvorite tako, da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjerili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.


Autor: Redakcija